dům

Dům stojí severovýchodně od Malého náměstí, v okrajové části VPR Trávníky. Dům na půdorysu obráceného písmene L, dvojice na sebe navazujících objektů, z nichž hlavní obytný s tradiční trojdílnou dispozicí komorového typu, krajní díl hlavního objektu s dvoutraktovým uspořádáním. Přízemní zděný objekt s mansardovou střechou je z části podsklepen. Interiér: Světnice dvoutraktová, v obou částech plochostropá. Hlavní obytná místnost přístupná dveřmi ze síně, průchod mezi světnicí a světničkou asi uprostřed mezitraktové příčky. Síň v přední části s rovným, hladce omítaným podhledem, na levé straně síně dveře do světnice, dvoukřídlé rámové, s dřevěnými výplněmi. Na pravé straně, v rohu, vstup do sklepa - nad nímž je umístěno schodiště do podkroví, které je obedněno. Za ním jsou dveře do pův. komory, dnes kuchyně. Plochostropá, hladce omítnutá místnost s jedním stropním trámem (také pod omítkou). V zadní části síně, oddělené segmentovým průchodem, vstupujeme do původní černé kuchyně, zaklenuté nepravidelnou pruskou plackou. V místech původního topeniště a komínu je dnes šatna. Ve druhé komoře, přístupné ze síně, je dnes upravena zděná plochostropá místnost (koupelna), s jedním stropním trámem. Ze síně se vstupuje dveřmi do chodby - druhé - spojovací síně, ze které je přístupná druhá část domu; dvojice za sebou jdoucích místností, z nichž první je přístupná z chodby, druhá dveřmi v mezitraktové stěně. Tato část domu je také přístupná z pavláčky. Obě místnosti jsou zděné, plochostropé. Sklep je obdélný zaklenutý valenou klenbou. Podkroví zobytněno. Exteriér: Hlavní jihozápadní štítové průčelí domu zděné, omítnuté hrubou (hrudkovatou) omítkou, zvýrazněné armování nároží, s trojicí okenních os. Okna lemována špaletami s jednoduše profilovanou parapetní římsou; okna dvojitá dvoukřídlá šestitabulková osazena v líci. Štít je dvouetážový, dvouosý, obložený břidlicovými šablonami, břidlicí vyskládáno také okřídlí celého štítu. Vstupní jihovýchodní podélné průčelí čtyřosé, vstupní dveře ve třetí ose v kamenném pravoúhlém portálu (dvoukřídlé rámové s dřevěnými výplněmi). Ostatní osy jsou okenní, severní osou - okno komory. Severovýchodní zadní štítové průčelí s dvojicí okenních os, štít je nečleněný a vyskládaný břidlicovými šablonami (okna dvojitá dvoukřídlá dvoutabulková osazena do mělké špalety). Severozápadní podélné průčelí s jedním oknem světnice, na severu na něj navazuje druhá část objektu. Jihozápadní podélné průčelí se čtyřmi osami, okny a dveřmi se vstupem na pavlač, která je téměř po celé délce tohoto průčelí. K severozápadnímu zadnímu štítovému průčelí je přistavena zděná přístavba s pultovou střechou, štít zakončen valbičkou, vertikálně členěn dvojicí okenních os, svislé bednění s krycími lištami. Střecha hlavního objektu mansardová s kabřincem ve štítu, druhý navazující objekt se sedlovou střechou s valbičkou, obě kryté plechovými šablonami s červeným nátěrem.