dům

Při hlavní průjezdní komunikaci na pravé straně v centru obce. Objekt bývalé pekárny. Pozůstatek původně rozsáhlejší usedlosti. Velký patrový dům s částečně zděným a roubeným přízemím a hrázděným patrem. Trojdílné dispoziční členění v přízemí i v patře. Světnice má dvě roubené stěny z hraněných trámů s vazbou na zámky. Trámový strop na celé šířce světnice bez průvlaku. Záklop v drážkách v polovině výšky trámů. Trámy profilovány jednoduchým okosením V rohu světnice novodobá pekařská pec. Průchozí síň zaklenuta třemi poli placek. S díl dispozice zaklenutý čtyřmi poli placek, tato část domu nověji rozdělena na tři prostory. V patře se opakuje dispoziční řešení přízemí. Krov střechy hambalkový s ležatou stolicí. Pod světnicí valeně klenutý sklep. Před roubenými stěnami elipticky tvarovaná podstávka. Zděná část domu členěna pouze otvory. Hlavní štít otočený ke komunikaci bedněný, skládaný do čtyř polí. V průčelí patra přiznaná hrázděná konstrukce. Původní prostory chlévů zděné. Boční průčelí 8 okenních os, štítové průčelí 3 okenní osy. Okna osazena v líci, dvojitá, dělena ve 2/3 výšky, dvoukřídlá, čtyřtabulková. V přízemí ostění mírně prohnuté, v patře jemně profilované. Datum výstavby v nadpraží kamenného vstupního portálu: 1834. K domu navazuje na S straně novodobý zděný přístavek se stejnou výškou hlavní římsy a střechy. Vedle domu v zadní části dvora novostavba s užitím konstrukce starší stodoly. Budova prošla celkovou rekonstrukcí. Uvnitř dochované přikládací prostory do tělesa pece z prostoru síně. Původní chlévy dnes využívány jako obytné prostory. Zachováno několik detailů: dveřní štítky, zámky. Dřevěné prvky hnědé, zděné výplně bílé, okna bílá.