venkovský dům

1) obytné stavení 2) chlévy 3) stodůlka Chalupa čp. 31 je volně stojící přízemní částečně podsklepený objekt situovaný nedaleko západním směrem od zvoničky uprostřed návsi. Dům nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaný ve směru V-Z, příčnou osou vestavěný do svahu, částečně roubený obílený na kamenné podezdívce. Střecha sedlová pokrytá eternitovými šablonami. Cca ve východní polovině dispozice je obytná část a v západní hospodářská. Hlavní východní průčelí obytné části, na vysoké kamenné podezdívce, má v oblíbené ploše roubené stěny dvě dvoudílná čtyřkřídlá okna se segmentovým nadpražím. V severní části podezdívky obdélný vstup do malého sklípku. Štít s mírným přesahem střechy je trojúhelný nesymetrický se dvěma výzorníky, svisle bedněný prkny s laťováním, rozdělený plochým horizontálním prknem na spodní straně s obloučkovou profilací. V jižním podélném průčelí od východu je okno se segmentovým nadpražím, vstupní dveře s nadpražní profilovanou dřevěnou římsou, pravoúhlé okno, dveře do chléva s nadpražní římsou stejného tvaru jako předcházející. Další dveře do chléva římsu postrádají. Obetonované zápraží kryje okap vysazený na stropnicích. Následuje prkenná předstupující část stodůlky, ukončené zdí s oknem. V pultu střechy nad stodůlkou prkenný pultový vikýř. Západní štít trojúhelný obložený eternitovými šablonami a se sdruženým oknem ve střední ose. Zvýšené severní průčelí obytné části je roubené se dvěma čtvercovými okny s novodobými dvoukřídlými dřevěnými výplněmi a jedno cihlami zazděné okno při východním nároží. Na roubenou část navazuje novodobý cihelný záchodový přístavek se dvěma úzkými obdélnými okénky. Dále ustupující průčelí hospodářské části, neomítané z lomového zdiva a bez otvorů, pouze u kuchyňky obdélné okno světničky a při západním nároží vložená prkenná stěna. Dispozice obsahuje síň s trámovým stropem a schodišťovým žebříkem do půdního prostoru. V čele síně plochostropá zděná kuchyně. Obě světnice při štítovém průčelí roubené s trámovými stropy. Světnička na opačné straně síně má plochý strop. Sklípek pod severní světnicí má dva na sebe kolmé obdélné podélné prostory. Prostor obrácený k jihu má valenou kamennou klenbu, prostor orientovaný k západu je v souč. době bez klenby, ta bude doplněna jako původní segmentová. V chlévech z cihel a vepřovic jsou povalové stropy. Sedlovou střechu nese hambalkový krov. Zachoval se původní široký komín.