socha Panny Marie Immaculaty

Socha Panny Marie Immaculaty je osazena na podstavci se čtvercovou základnou s ujmutými rohy, na níž je umístěn třikrát odstupňovaný mohutný hranolový podstavec s volutovými křídly po stranách. Ve středním poli podstavce oválný medailon zdobený mušlovým ornamentem s reliéfem Adama a Evy u stromu poznání. Podstavec je završen vyloženou mohutnou profilovanou římsou. Nad římsou je osazen poměrně subtilní konkávně ujmutý hranolový sokl, který nese oblačný kumul a zeměkouli obtočenou hadem držícím v tlamě jablko. Na zeměkouli pak stojí štíhlá postava Panny Marie Immaculaty v mírném kontrapostu s uvolněnou levou nohou. Esovité prohnutí figury elegantně rozehrává draperie jejího pláště přehozeného přes spodní dlouhé splývavé šaty, a zvláště nad levým kolenem dosahuje výrazného mísovitého záhybu. Ruce má položeny přes sebe na prsou a pohled směřuje vzhůru. Kolem její prostovlasé hlavy zlacená svatozář s dvanácti hvězdami. Zadní strana sochy je akcentována splývajícím Mariiným rouchem a zvlněnými kadeřemi jejich vlasů.