boží muka

Barokní pískovcová boží muka vztyčená roku 1678 se nachází u silnice vedoucí do Českého Dubu, při odbočce do Citeř a Kohoutovic. Boží muka, jež nechalo zřídit město Hodkovice nad Mohelkou, stála původně při cestě do Petrašovic. Roku 1761 byla přenesena na nynější místo, přibližně jeden kilometr za město. Na kvadratickém soklu s římsou je na hranolové patce osazen vysoký sloup s entazí. Dřík sloupu zdobí šikmé rýhování. Na hlavici dříku, kterou dekorují reliéfy stylizovaných obličejů, se nachází kaplice se čtyřmi nikami. Kaplici ukončuje kamenná deska s reliéfem Kalvárie. Pod postavami reliéfu se nachází v rytém zrcadle Ježíšův monogram: „IHS“. Boží muka vrcholí kamenným křížem. Vpředu na soklu čteme dataci: „1761“. Vzadu se nachází rytý nápis: „Renovirt 1860 durch / JOS. DIRSCHMID / 1966“. Vpravo na soklu je zaznamenaná datace: „1678“.