dům

Dům stojí východně od Malého náměstí, ve střední části VPR Trávníky. Dům tradiční trojdílné dispozice komorového typu, světnice s dvoutraktovým uspořádáním. Přízemní objekt na obdélném půdorysu, na severozápadní straně se zápražím. Objekt je z části podsklepen pod středním dílem. Interiér: Světnice domu v obou traktech roubená s povalovým stropem, s dvojicí stropních trámů s okosením. Mezitraktová příčka s průchozím otvorem asi v polovině své délky - dveřmi osazenými v deštěných futrech /obdélné, rámové, jednokřídlé dveře s dřevěnými a prosklenými obdélnými výplněmi/. Jihovýchodní a severovýchodní roubená stěna se sloupky stěnových kleštin, umístěných vždy mezi dvojicí oken, ve štítové stěně nese kleština průvlak; na severovýchodní části roubené stěny sloupek kleštiny s ližinou, na kterou jsou položeny stropní trámy. Stěny interiéru omítnuty na rákos, s vápenným nátěrem. Konstrukce roubení podélných stěn světnice zabírá pouze část jejich délky (od štítové stěny), následující stěny jsou vyzděny. Severozápadní stěna společná se síní, zděná, se samostatnými vstupními dveřmi pouze ze světnice do síně /nikoli ze světničky/, dveře jsou obdélné, rámové, jednokřídlé s dřevěnými obdélnými výplněmi. Podlaha místnosti prkenná. Síň - střední díl domu - v přední části plochostropá s jedním stropním trámem, strop trámový, záklopy na sraz s krycími lištami; v zadní části síně klenuté pasem vydělena zděná, na dvou klenutých pasech vynesená placková klenba, /původně černé kuchyně/. Podlaha pravděpodobně kryta dlaždicemi. V zadní části síně jsou po pravé straně vstupní dveře do komorového dílu, /dveře jsou obdélné, rámové, jednokřídlé s dřevěnými obdélnými výplněmi/. V severovýchodní části síně (na pravé straně od vstupních dveří) je umístěno schodiště do podkroví s prkennými stupnicemi s bedněním. Komorový díl zděný, jednotraktový s hladce omítnutými stěnami i trámovým záklopovým stropem s jedním stropním trámem. Sklep nebyl přístupný. Exteriér: Hlavní jihovýchodní štítové průčelí trojosé; na zděné podezdívce, roubená stěna s dvojicí stěnových kleštin umístěných mezi okny (kleštiny z nehraněných půlkuláčů), s nárožními vazbami roubení na rybinu. Zhlaví stropních trámů s vyřezávaným dekorem. Štít domu dvouetážový čtyřosý zakončený valbičkou, spodní pole bedněno svisle, horní pole střechovitě na střední sloupek. Bednění s širokými krycími lištami, obě pole štítu zakončena vyřezávaným dekorativním lemem. Okna v přízemí domu obdélná, dvojitá dvoukřídlá čtyřtabulková lemována dekorativně vykrajovanou dřevěnou šambránou se segmentově zakončeným štítkem a s parapetní římsou, jsou osazena v líci, se zapuštěnými lopatkovými závěsy. Ve střední části štítu je dvojice vnitřních obdélných jednokřídlých čtyřtabulkových okének s jednoduchou šambránou a dvojice vnějších kulatých jednokřídlých čtyřtabulkových okének. Vstupní podélné průčelí v první polovině délky světnice - roubené s jedním oknem, na nároží sloupek stěnové kleštiny (zároveň podpírající zhlaví stropního trámu), po obou stranách okna stěnové kleštiny z nichž ta, která je na rozhraní roubené a zděné části domu je opět z nehraněného půlkuláče. Následující zděná část domu hladce omítnuta s vápenným nátěrem, s druhou okenní osou světnice a vstupními dveřmi do síně domu. Zadní komorový díl domu s mírně předstupujícím zdivem, omítnutý, bez okenních os. Okno v jižní ose obdélné dvojité dvoukřídlé vnější dvoutabulkové a vnitřní čtyřtabulkové, lemované vyřezávanou dřevěnou šambránou a dekorativním - segmentově zakončeným štítkem. Okna s parapetní římsou jsou osazena mírně před líc, vnější s bambulkovými závěsy, vnitřní se zapuštěnými lopatkovými závěsy; okno v severní ose obdélné dvojité, dvoukřídlé - vnější dvoutabulkové (s ventilačkou), vnitřní čtyřtabulkové se zapuštěnými lopatkovými závěsy. Jsou osazena za líc, vnější s bambulkovými závěsy. Vstupní dveře novodobé. Stavební vývoj: Dům byl na této parcele postaven pravděpodobně na konci 18. století (1787), čemuž by odpovídalo i umístění domu v řadové zástavbě ulice Fr. Balatky, která byla v tomto období zastavována (dle archivu "Roku 1787 koupil Jan Kolzrt, mistr Tkalcovský, od magistrátu kousek obecního gruntu na Trávníkách k vystavění domku za 20 zl."). Zachycen je na mapě SK z roku 1843, dům vyznačen žlutě /spalný materiál/. Podle dochovaných konstrukcí (roubení, sklípek, torzo černé kuchyně) pochází snad tyto prvky z doby výstavby domu. Po polovině 19. století byla pravděpodobně střecha domu pokryta břidlicí, štít byl "vyšperkován" dekorativními lištami, byla upravena okna domu. V 19. století pak byla pravděpodobně přezděna severozápadní část domu a zobytněno podkroví. Na počátku 20. století byla vyměněna některá okna (dnes s bambulkovými závěsy) a některé dveře v interiéru. Novodobé stavební úpravy 20. století, snad výměna původní střešní krytiny břidlice za pásovou lepenku, ve 30. letech oprava podezdívky domu.