sloup se sochou Panny Marie

Pískovcový Mariánský sloup s Immaculatou a v nárožích na nízkých soklech se sochami sv. Jana Křtitele, sv. Jana Evangelisty a sv. Jana Nepomuckého, je umístěný severně nedaleko kostela sv. Petra a Pavla na svažitém terénu Komenského náměstí. Sloup je situován k jihu. Na mohutné šestiboké třístupňové ustupující základně složené z kamenných bloků spojovaných betonem a kovovými sponami s druhým a třetím stupněm s představenými nárožími a konkávně probranými stranami je umístěn sokl. Je vyhotoven jako nižší hladký trojboký se symbolikou Nejsvětější Trojice s představenými nárožími a konkávně probranými stranami, který přechází oblounem a převodkou v užší, stejně profilovaný dřík, zdobený na všech třech nárožích volutovými křídly s vystupující vnější lištou a uvnitř s pemrlovaným povrchem. Konkávní boční stěny dříku jsou reliéfně zdobeny ve vpadlých obdélných rámcích v horní části segmentově zakončených a v dolní s konkávně okosenými rohy. Čelně je znázorněn reliéf Ukřižovaného Ježíše na kříži s bederní rouškou. Horní rameno kříže zřetelně končící nad rámcem se stuhou s iniciálami /I.N.R.I./. Konce bočních ramen kříže jsou zahaleny v oblačných útvarech. Dole pod krucifixem na snad oblačném útvaru je znázorněna pololežící nezřetelná postava (snad Panna Marie nebo Máří Magdaléna). Na pravém boku dříku se nachází reliéf sv. Floriána. En face stojící postava světce na skalnatém stylizovaném terénu vlevo s hořícím domem. Sv. Florián je oděn jako římský voják. V levé ruce ohnuté v lokti přidržuje vedle těla prapor splývající v záhybech draperie. Pravou ruku má spuštěnou vedle těla a zahalenou do draperie. Touto rukou leje z nádoby vodu do plamenů. V horních rozích rámce jsou oblačné útvary. Na levém boku dříku je zachycen reliéf sv. Václava. En face stojící prohnutá postava světce v obvyklé zbroji s železnou košilí ke kolenům a dlouhým splývavým pláštěm na zádech. Pravá ruka je zahalená v draperii, přidržuje podél těla dlouhý praporec. Levá ruka přidržuje u těla horní část štítu opřeného o zem. Dřík vrcholí mohutnou přesahující profilovanou římsou. Na střední části je posazen sokl vysokého trojbokého sloupu, tvořený plintem a převodkou s oblounem. Stěny sloupu jsou zdobeny dvěma obdélnými rámci s konkávně okosenými rohy a několika volnými stylizovanými obláčky volně rozmístěnými po obvodu. Dolní obláček je s dětskou hlavou anděla. Sloup vrcholí kompozitní hlavicí s drobnými kartušemi, na ní je umístěna socha Immaculaty jako stojící esovitě prohnutá postava Panny Marie v kontrapostu levé nohy na globu obtočeném hadem. Je oděná v dlouhém splývavém šatě a dlouhém plášti. Obě ruce má sepnuté před tělem k motlidbě. Kolem hlavy, mírně skloněné k pravému rameni, spočívá kovová svatozář se sedmi šesticípými hvězdičkami. Sv. Jan Křtitel je umístěn čelně na pravém nároží dříku. Je znázorněn jako esovitě vytočená stojící postava muže v kontrapostu pravé nohy, zahalená pouze do draperie zcela zakrývající zadní část těla a přední částečně. Levá ruka je mírně spuštěna vedle těla a položena na draperii. Vousatá hlava je s bohatými kadeřemi vlasů s kovovou svatozáří. U dolní části pravé nohy je obtočen beránek jako Agnus Dei. Sv. Jan Evangelista je umístěn čelně na levém nároží dříku. Esovitě prohnutá stojící postava muže je zahalená v dlouhém splývavém šatě a plášti na zádech. Levá ruka ohnutá v lokti přidržuje před tělem otevřenou knihu. Pravá ruka zahalená do draperie přidržuje na opačné straně knihy pohár. Hlava má kadeře vlasů s kovovou svatozáří. Sv. Jan Nepomucký je umístěn na zadním nároží dříku. Esovitě prohnutá stojící postava muže v je kanovnickém rouše. Levá ruka ohnutá v lokti přidržuje na prsou horní část ležícího krucifixu. Pravá ruka také ohnutá v lokti přidržuje kvadrátek s dolním koncem diagonálně položeného krucifixu.