zámek

Budova zámku se nachází v jižní části areálu. Je trojkřídlé dispozice – ústřední jižní křídlo, postavené v ose západ-východ, je doplněno dvěma nižšími (v 90. letech 18. století ještě navýšenými), kterážto mezi sebou svírají čestný dvůr. Ten se otvírá k hospodářským stavením a určuje hlavní osu urbanistické kompozice, zakončenou budovou zahradního kasina při severní hranici areálu. Jižní křídlo je řešeno jako pětidílné, a skládá se z nárožních pavilonů, spojovacích křídel a pavilonu ústředního. Trojice pavilonů je v objemu a siluetě stavby akcentována modelací mansardové střechy a vlastním architektonickým členěním. Trojosé pavilony jsou trojpodlažní, dělené na přízemí, piano nobile a druhé patro, zcela shodná je elevace spojovacích křídel. Pavilony jsou členěny vysokým pilastrovým řádem, dosedajícím na pomyslný sokl, tvořený bosovaným přízemím. Na trojpodlažních spojovacích křídlech vysokého řádu užito není. Pavilony jsou tím opticky zdůrazněny užitím převýšeného vertikálního členění, zatímco jsou spojovací křídla opticky snížena užitím klasického pilastrového řádu. Rozdíl ve výšce vysokého řádu pavilonů je u spojovacích křídel vyrovnán konzolovým polopatrem. Všechny části křídla kryje mansardová střecha, která svým členěním podtrhává vyčlenění pavilonů od spojovacích křídel. Ústřední pavilon je oproti bočním řešen nákladněji, a tedy je bosovanému přízemí předsazen trojosý sloupový portikus, osazený balkonem. Na ten je otevřena trojice francouzských oken, která mají jako jediná půlkruhový záklenek. Střední osu pavilonu zdůrazňuje nejen bohatě řešená suprafenestra, ale i dvojice flankujících tři-čtvrtě sloupů. Oproti segmentům bočních pavilonů je korunní římsa vyklenuta do trojúhelného frontonu s hodinami. Pavilon je dále vypointován drobnou věžičkou. Boční příčná křídla jsou patrová, horizontálně členěna patrovou římsou a vertikálně pilastry vždy pro danou etáž. Každé z křídel je kryto valbovou střechou a do jisté míry překáží severním průčelím bočních pavilonů jižního křídla. Původně byla příčná křídla pouze přízemní, v 90. letech 18. století došlo k jejich navýšení – ještě před uvedením do dnešního stavu bylo patro nejspíše otevřeno arkádami, jak tomu nasvědčují známky jednotlivých arkád na západní fasádě východního bočního křídla. Z půdorysného hlediska je jižní křídlo v přízemí řešeno jako podélný troj-trakt se střední chodbou – ústřední pavilon je určen plně prostupujícím trojlodním vestibulem, mající starší analogie v Černínském paláci v Praze nebo v pražském paláci Kolovratském. Schodiště je asymetricky umístěno východně vestibulu, a to v severní části objektu – na západě je zhruba ve stejném místě umístěna zámecká kaple, prostupující dvě podlaží (první a druhé).