výklenková kaplička

Na hladkém zděném podstavci ukončeném neprofilovanou deskou, je umístěn vysoký hranol, ukončený římsou a krytý nízkou stanovou taškovou stříškou, ve vrcholu železný křížek. Stěny hranolu člení mělká zrcadla s půlkruhově zakončenými rámy a ve spodní části plochy obdélné plastické výplně. Na průčelní straně je hluboká, původně zasklená nika s barokní plastikou sv. Anny Samotřetí (dřevěná, bez polychromie, s rouškou na hlavě, v mírně esovitém prohnutí, s Ježíškem na ruce a Pannou Marií v dětském věku u nohou, výška cca 100cm) - originál sochy uložen v Muzeu severního Plzeňska v Mariánské Týnici, v kapli pouze kopie. Celková výška objektu cca 4,5 m. Na levém boku v rámu pamětní deska padlým v 1. svět. válce s reliéfem Kristovy hlavy. Na pamětní desce nápis: “Chrabrým vojínům z obce Kozojedské a okolí padlým ve válce r. 1914-1915-1916, věnuje Václav Ryba, mlynář pod Kozojedy r. 1916.”