socha sv. Jana Nepomuckého

Socha stojí před vstupem na hřbitov v Pouzdřanech, její původním umístěním však bylo prostranství před mlýnem severně od vsi. Na čtvercové základně stojí odstupňovaný hranolový sokl, na něm římsou oddělený podstavec opatřený po bocích volutovými křídly s dekorem ve formě střapců. V čelní straně podstavce se nachází mělká nika s latinským nápisem skrývajícím datování v chronogramu (1751): COLENDO / CAPE / IOANNEM. Podstavec zakončuje profilovaná římsa, na které stojí světec shlížející k andílkovi po jeho levé ruce. Ten drží krucifix a palmovou ratolest. Pravá ruka světce třímá biret sejmutý z hlavy, která je rámována zlacenou kovovou svatozáří. V čelní straně podstavce je v jeho vrcholové části umístěna litinová (?) lampa.