dům

Na hlavní pouzdřanské ulici umístěný řadový dům má do ulice směřující dvě křídla – vlevo úzké patrové předstupující před uliční čáru a vpravo na něj navazující delší přízemní křídlo ulici respektující. Malý dvorek uzavírá hospodářské křídlo. Všechna křídla mají sedlové střechy. Uliční průčelí je hladké, výrazně zjednodušené v 70. a 80. letech 20. století (omítky, sokl s kabřincem, poloha a rozměry okenních otvorů, přesun vjezdu do jiné osy apod.). V čele předstupujícího křídla se však dochovaly fragmenty z renesanční fáze výstavby domu. Jedná se o reliéfní kamennou desku s měšťanským merkem (pták stojící na palouku) neseným dvěma lvy ve skoku, nad erbem je latinské motto „NON MICHI SET DIWI“ (Non mihi, sed tibi – ani mně, ani tobě) a pod ním datace 1610. Na římse desku završující je dvojice volut a mezi nimi maskaron. Pod deskou se původně nacházel ještě nápis, dnes odsekaný kvůli zvětšenému oknu: „Vedrau Gott Und / Haldt Sein Gepott, So Hilfft / Er Dir Aus Der Nott. / Martin Klein.“ V nárožích pod deskou jsou zazděné dva toskánské sloupky původně vynášející dvě pole loubí. Třetí sloupek byl ve středu fasády pod oknem, jeho fragment je zaomítaný.