hrádek Nechvalín

Lokalita představuje výrazný reliéf dvojdílného hrádku na výběžku z výšiny jihozápadně nad obcí. Oblouk šíjového příkopu (š. 15, hl. 3 m) a valu chrání předhradí od jihozápadu, ale nelze vyloučit, že val pokračoval po terase svahu podél východního boku. Předhradí je utvářeno do půloválu s osami 45 a 38 m a v jeho mírně snížené východní části mohly stát hospodářské budovy. Vyvýšen je trojúhelný pahrbek při okraji okružního příkopu. Snad byl nástupištěm na most, který byl při šířce příkopu 23 m a hloubce 4,5 m jistě technicky náročný. Val na vnější straně příkopu se erozí snižuje, ale v nejmělčím místě na severu má výšku ještě 1, 8 m. Jen na východní straně je kvůli odtoku dešťové vody protržen. Samotné oválné jádro uprostřed věnce příkopu má plochu 15x10,5 m a malou (vstupní?) terásku na jihu. Zástavba musela být velmi skromná, ale jediná deprese ve středu nemusí pocházet z očekávaného věžovitého objektu. Z provedené sondy vyplynulo, že jeho hlavní konstrukce byly dřevěné a omazané hlínou, na podlahy, pece a krytin byly použity cihly, dlaždice a prejzy. Chráněná plocha lokality je 8144 m2.