socha sv. Jana Nepomuckého

Pískovcová socha světce v životní velikosti stojí v SV cípu areálu kláštera, před vstupem do kostela vedle presbytáře. Socha obrácená k východu je umístěna na kvádrovém podstavci (cca 120cm vysokém) s profilovaným soklem a výraznou římsou. Figura sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti je pojata staticky. Pohyb se omezuje na mírné nakročení levé nohy světce vpřed. Ikonografie je tradiční. Sv. Jan Nepomucký drží diagonálně před hrudí na levé ruce kříž s korpusem Krista. Světec je oděn do tradičního oděvu kanovníka, kterým je klerika a rocheta se zdobeným vyšívaným lemem. Ramena má kryta almucí. Hlava skloněna ke kříži, biret spočívá na hlavě na dlouhých vlasech světce. Na bradě jsou znázorněny vousy.