kostel sv. Blažeje

Orientované jednolodí s obdélnou lodí, s představěnou západní nevysokou věží a užším polygonálním presbytářem, k němuž na severu přiléhá sakristie s oratoří v patře. Po severní straně věže obdélný schodišťový přístavek do 1. patra. Střecha valbová, na věži mansardována, hrotnici makovice a kříž, krytina: tašky bobrovky. Průčelí lodi i presbytáře jsou hladce omítaná, ukončená profilovanou hlavní římsou, místy obnaženo zdivo z lomového kamene a žuly; nároží armována šedými pískovcovými kvádry. V podélných stěnách lodi po dvou na výšku obdélných oknech se segmentovým záklenkem. Okno presbytáře je lomené s hlubokým ostěním a bez kružeb. V ose jižní zdi hrotitý pískovcový portál, ostění členěno středovým hruškovcem, postranními výžlabky a oblounky; profilace vyrůstá ze šikmo sklopeného trnože, hladký tympanon podložen konzolkami, dveře barokní s diagonální výplní. V jižní stěně presbytáře zazděný obdélný portál - pískovcové ostění členěno vnější lištou, ušima a kapkami. Hranolová západní věž má sokl ze smíšeného zdiva, je hladce omítaná, člení ji pouze kordonová římsa ve výši římsy lodi, která dělí věž na 2 etáže (v horní etáži a při nárožích nevýrazné lisény); stěny věže ukončují trojúhelné štítky s vloženými kruhovými výplněmi, vložené do výrazně předsazené korunní římsy fabiónového tvaru. V západní zdi věže obdélný pískovcový portál s ušima a kapkami, dvoukřídlové kazetové dveře. K severní stěně věže je přistavěno schodiště na kruchtu; okna 2 patra jsou půlkruhová, nečleněná. Stavební vývoj Z gotického kostela z doby kolem poloviny 14. století zůstalo obvodové zdivo lodi a presbytáře; s výstavbou současný také jižní portál lodi, vítězný oblouk, klenba presbytáře a dvě okna presbytáře. Snad ve 2. polovině 18. století byla přistavěna věž a sakristie s oratoří, provedena nová okna lodi, stěny lodi a presbytáře doplněny pilastry, klenba lodi pokryta malbami; upraveny konzoly klenby presbytáře; postavena kruchta a zhotoven nový strop lodi. V presbytáři byl také prolomen portál, později opět zazděný. Konstrukce a otvory ve věži asi náleží původnímu řešení; pouze okno přízemí bylo později částečně zazděno.