dům

Přízemní roubený dům obdélného půdorysu je situovaný ve středu obce Bořkov, ve svahu po pravé straně silnice ve směru Lomnice nad Popelkou – Semily, orientovaný k ní podélným okapovým průčelím. Svažitost terénu vyrovnává vysoká kamenná omítnutá podezdívka. Dům má trojdílnou dispozici (komora – síň – světnice). Je opatřen sedlovou střechou s námětky krytou lepenkovými pásy, na štítových průčelích ukončenou polovalbou. Jihovýchodní štítové průčelí s jednou stěnovou kleštinou je dvouosé s dvoudílnými okny v dřevěném jednoduchém bíle nabarveném ostění a s dřevěnými parapety. Předsazenou, do tří horizontálních pásem dělenou lomenici zdobí bohatě vyřezávané obloučkové lišty. Lomenice je svisle deštěná se sloupky. Ve středním pásu je osazena dvěma malými jednoduchými okénky a v horním pásu dvěma větracími průduchy. K jihozápadnímu průčelí náleží úzká svisle bedněná pavlač s přelištovanými spárami, zdobená dvěma vyřezávanými sloupky. Pavlač je ze statických důvodů podepřena vzpěrami. Průčelí je tříosé, okna jsou opět dvoudílná, osazená v dřevěném jednoduchém bíle nabarveném ostění a s dřevěnými parapety. První osu zleva tvoří dveře, kterými se vstupuje bedněným zádveřím na pavlač. K severozápadnímu štítovému průčelí je přistavěný bedněný přístavek s pultovou střechou krytou lepenkovými pásy. Štít je svisle bedněný, bez zdobných prvků. Severovýchodní průčelí je částečně roubené a částečně zděné, se vstupem v jednoduchém kamenném ostění. Roubení je natřeno zelenou barvou, spáry bílou.