dům

Patrový dům na obdélném půdoryse, roubený, v přízemí část zděný, se sedlovou střechou, krytou nyní eternitem (původně břidlicí). Hlavní podélné průčelí je v přízemí děleno do 4 os. Stavba je umístěna na kamenné podezdívce z pískovcových kvádrů, které jsou vlevo nahrazeny betonovými tvárnicemi. Pravá část je roubená se dvěma poli podstávky, v nichž jsou vložena obdélná okna. Okna jsou vsazena v původních dřevěných ostěních, novější, dělená na dvě poloviny svislou příčlí. Jsou dvoudílná, dvoukřídlá. Třetí osu zleva tvoří hlavní vstup, který je již ve zděné části objektu. Nade dvěma schodišťovými stupni jsou umístěny dvoukřídlé nepůvodní dveře v jednoduchém dřevěném ostění. Nade dveřmi je podélný nadsvětlík. Levou osu tvoří jednoduché obdélné okno. Patro je podélně bedněné, prolomeno třemi shodnými okny, v jednoduchých dřevěných ostěních, okna dělená na dvě poloviny svislou příčlí. Levá dvorní část se štítovým průčelím, orientovaná k JV je ve spodní části zděná z kvádrů a lomového zdiva. Patro je roubené, štít je svisle bedněný. Na tuto část domu navazuje do půdorysu L zděná, částečně obytná stodola, krytá oplechovanou sedlovou střechou, v přízemí zděná z kvádrů a lomového zdiva, v patře hrázděná, cihly ve výplních neomítané. Hlavní štítové průčelí je postaveno na zděné podezdívce. Přízemí i patro jsou hrázděné. Přízemí děleno dvěma sloupky na tři pole. Zde byla pravděpodobně původně umístěna podstávka, z níž zbyly jen sloupky, vazníky byly odstraněny. Přízemí děleno do třech os se třemi vsazenými okny, shodnými s hl. průčelím. Patro děleno opět okny do tří os, ve svisle bedněném štítu vsazena dvě jednoduchá obdélná okna. JZ boční průčelí je děleno v přízemí i patře do dvou os obdélnými okny. Na tuto část navazuje do L stodola, která je z této strany zděná, bíle omítaná, původně v patře nad chlévy s pavlačí, která je dnes zakrytá falešným hrázděním a čtyřmi vsazenými okny, přízemí je rovněž zakryto v úrovni pod pavlačí opět nepůvodní novodobou hrázděnou přístavbou, s jedněmi jednoduchými nepůvodními dveřmi.V pravé přízemní části je bednění deskami okosené, pravděpodobně schodiště na pavlač. Zadní štítové průčelí stodoly je v přízemí zděné, ve štítě bedněné, pravděpodobně bez otvorů.