zahradní kasino

Areál zahradního kasina je od dnešní Nosticovy ulice oddělen ohradní zdí, která je v ose zámku prolomena architektonicky řešenou pilířovou branou. Při pohledu z jihu je každý z dvojice pilířů zřetelně členěn pozůstatky páru pilastrů, jejichž povrchová úprava se ovšem zachovala pouze z vnitřní strany, tj. při pohledu ze severu. Zde jsou jejich těla opatřena štukovými kónickými pilastry a čabrakami pod triglyfovými hlavicemi. V blízkosti brány jsou dodnes (2022) uloženy fragmenty kamenné římsy, která na pilíře s největší pravděpodobností dosedala. Budova zahradního kasina je trojkřídlá, tj. složená z přízemního jižního průčelního křídla a krátkých patrových křídel směřujících k severu a svírajících malý čestný dvůr. Budova jižního křídla je přízemní, akcentována středním pavilonem s trojosým průčelím, zakončeným trojúhelným štítem. Navazující křídla jsou vedle okenních otvorů traktována pilastrovým řádem, vždy podsazeným relativně hmotnou bosovanou lezenou – poslední osa je na každé straně zdůrazněna srostlicí pilastrů a dvou-etážovým členěním, odpovídajícím členění vnějších fasád a elevaci příčných patrových křídel. Tímto způsobem je na jižní frontě kasina docíleno užití pětidílné skladby hlavního průčelí, jak je tomu na hlavní zámecké budově. Příčná křídla jsou tedy oproti jižnímu dvoupodlažní, čemuž odpovídá i řešení jejich vnějších fasád – ty jsou proraženy dvěma řadami oken a vertikálně členěny pilastry vysokého řádu. Ústřední pavilon jižního křídla je trojosý, definovaný trojúhelným štítem a polosloupy, předsazenými bosovaným lezenám a osazenými úseky plného kladí. Stejně tak – opět analogicky k řešení ústředního pavilonu zámku – je v každé ose proraženo půlkruhově uzavřené francouzské okno.