skleníky

Zámecké zahradnictví se skleníky je situováno v jihozápadní části zámeckého areálu. Plocha zahradnictví je terasovitě členěna na tři části, které jsou vzájemně propojeny schodišti. Dolní terasu ukončuje hlavní skleník, který je dvoupodlažní stupňovitá stavba obdélného půdorysu, s přízemím zapuštěným o půl patra pod úroveň spodní terasy. Vlastní skleník sestává ze dvou samostatných částí, nejblíže terase je přízemní malý pultový skleník – množírna, jehož středem je vedeno výstupní schodiště na terasu v patře před navazujícím velkým skleníkem. Pod velkým skleníkem a za ním jsou další obslužné prostory. Hlavní vstup do celé stavby z dolní terasy, je na jižní straně, bezprostředně u obvodové zdi zahradnictví, vedle malého skleníku – množárny. Přes vstupní chodbu se vstupuje do obvodové chodby obklopující ze tří stran centrální prostor pod velkým skleníkem. Centrální prostor (sklad) je klenutý valenou klenbou s výsečemi, s obvodovou chodbou je propojen vstupy, do jižní obvodové chodby vedou pouze okenní otvory se segmentovými záklenky. Jižní obvodová chodba sklenutá valenou klenbou je zároveň přístupem do malého skleníku – množárny, do níž jsou z této chodby prolomena segmentová okénka shodná okénkům do skladu. Do západního ramene obvodové chodby je vstup do centrální prostory skladu a přes příčku do severní obvodové chodby. Ze severu, z vnějšího prostoru je osvětlena okny ve výklencích vysazených do šikmých lunet prolnutých do segmentového zaklenutí chodby. Shodně proti oknům jsou prolomena segmentová okénka do centrálního skladu. Na východním konci je severní chodba zakončena topeništěm a schodištěm vedoucím do patra. Malý skleník na jižní straně, zvaný množárna, je vybaven zděným pultem u obvodové stěny, segmentově zaklenutým průchodem pod schodištěm na terasu a nízkým pultovým zasklením v ocelové konstrukci. Velký skleník v patře navazuje na venkovní terasu nad malým skleníkem, respektive nad jižní obvodovou chodbou. Skleník půdorysně kopíruje klenutý sklad v přízemí a do zahradnictví je otočený proskleným průčelím na nízkém soklu a rozměrnou prosklenou pultovou střechou sestavenou z ocelových konstrukcí. Severní plná stěna je v ose doplněna apsidální nikou se sochou, na východní straně s obdélným vstupem do navazující chodby, užívané jako zázemí skleníku. Tato prostora značné výšky je přes severní stěnu osvětlená pěti vysokými obloukovými okny v segmentových nikách, je segmentově zaklenuta a za polovinou rozdělena prosklenou příčkou. Prostora leží nad severní chodbou přízemí. Na východní straně na velký skleník navazuje skleník prostřední terasy zahradnictví, podobného charakteru, oddělený od velkého skleníku úzkou předsíní, do níž ústí též schodiště ze severní obvodové chodby přízemí. Předsíň má samostatný vstup a velké protilehlé obdélné vstupy do obou skleníků. Skleník na prostřední terase je jednopodlažní podélnou stavbou na mírně lichoběžníkovém půdorysu obdobného provedení jako výše popsaný velký skleník, při severní plné stěně je zasklení skleníku vsazeno do stropního průvlaku, vyrovnávajícího kose ubíhající zadní stěnu a neseného trojicí polygonálních litinových sloupů. Podlaha skleníku je podélně ve dvou výškových úrovních, na východní straně na skleník plynule navazuje budova skladiště nepravidelně čtvercového půdorysu se vstupem ze skleníku po rampě z jeho dolní úrovně a s mohutným komínovým tělesem v severovýchodním rohu, ve východním štítě vedle komína je malé půlkruhové okénko. Zděný sklad má prosklenou střechu plynule navazující na prosklení skleníku. Budova skladu již přesahuje do horní terasy zahradnictví.