dům

Dům stojí severně od místní vedlejší komunikace, stavba na obdélném půdorysu, trojdílné dispozice, komorového typu. Na vysoké zděné podezdívce, roubená část světnice, zadní komorový díl z části roubený, z části zděný. SV štítové průčelí členěno trojicí okenních os, okna obdélná dvojitá dvoukřídlá čtyřtabulková, osazena v líci, lemována dřevěnou jednoduše profilovanou šambránou s dřevěným parapetem a vyřezávanou parapetní deskou (pozdně klasicistní dekor s čabrakami). Štít horizontálně členěn do čtyř polí, před roubení světnice ještě předsazena krátká pultová stříška. Spodní pole štítu svisle bedněno s krycími lištami navazujími v horní části na dekorativní obloučkovou římsu. Druhé pole, jehož šířka je určena šířkou malých čtvercových okének, je svisle bedněno, krycí lišty jsou však nahrazeny plochými dekorativními kuželkami (zjednodušená kočičí galerie). I zde je použita v horní části obloučková lišta. Třetí pole je odděleno v horní i dolní části trojicí dekorativních lišt, tzv. vánočkami, svisle pak členěno do čtyřech polí, krajní pole bedněna střechovitě, dvojice středních polí bedněna klasovitě, na střední sloupek. Tyto sloupky jsou u třetího a čtvrtého pole opět tvořeny trojsvazky dekorativních lišt (tzv. vánočkami). V horní části obloučková dekorativní lišta. Čtvrté horizontální pole štítu bedněno střechovitě na střední sloupek. Ve vrcholu štítu je jednoduchý kabřinec, vyskládán z dřevěného šindele. JV podélné průčelí v přízemí zděné s dvojicí chlévů, střídá se obdélné chlévní okénko a vstupní dveře do chléva (dvě okna, dva vstupy). V JZ části tohoto průčelí je dvojice vysokých zděných sloupků, které vynáší obdélnou bedněnou část v patře. Patro: části světnice trojosé, okna totožná s okny ve štítové části světnice, bedněný přístavek na vysokých sloupech s dvojicí okenních os. Okna jižní části jednoduchá obdélná dvoukřídlá čtyřtabulková, v bočních částech prosvětlení pouze dvojicí malých obdélných okének. JZ část tohoto průčelí je jedno zdvojené okno s dekorativní parapetní deskou. Pod tímto oknem je jednoduché dřevěné schodiště, ze kterého je přístupný bedněný přístavek patra. Po celé délce oken světnice je patrová bedněná pavláčka s trojicí sloupků usazenou do konstrukce krovu. JZ průčelí těsně přiléhá k sousednímu domu, SZ vstupní podélné průčelí v severní části omítnuté (zděné?) s jedním oknem v jižní roubené. Uprostřed v části síně vstupní dveře v trámkovém portálu, dveře dvoukřídlé obdélné pravděpodobně svlakové konstrukce. Za domem je ve svahu sklípek ze smíšeného zdiva.