kaple

Kaple je postavena v jihozápadní části obce, štítovým průčelím obrácena ke komunikaci (místní komunikace do Osečné); stojí téměř na křižovatce cest. Drobná klasicistní stavba na obdélném půdorysu, s mírně ustupujícím půlkulatým závěrem. Hlavní vstupní jihozápadní průčelí lemuje čtveřice pilastrů, které nesou kladí s překladem, vrcholí jednoduchým tympanonem. Ve střední ose je umístěn vstup do kaple, který je orámovaný jednoduchým kamenným pravoúhlým portálem s dveřmi. Nad ním nese dvojice volutových patek jednoduše profilovaný tympanon. Nad ním je v ose menší oválné, horizontálně umístěné okénko lemované jednoduchou šambránou. Pilastry jsou půlkulaté, dvojice lemuje vstup a další dva pak nároží. Na kamenném soklu (průběžném celou kaplí) stojí jednoduché kamenné patky, dříky pilastrů jsou hladké, s prostými hlavicemi. Na nich jsou krycí desky, pod kladím tympanonu. Jeho vlys je dekorován triglyfem, tympanon hladkým. Boční stěny (jihovýchodní a severozápadní) jsou hladce omítnuty, fasáda se čtveřicí pilastrů, jejichž dříky mají obdélný průřez, hlavice jsou obdobné. Kladí je bez dekoru, uprostřed fasády se nachází obdélné, půlkulatě zakončené okno, členěné do rovnoramenného kříže. Každá ze čtyř částí se dělí dále do tří tabulek. Půlkulatý závěr kaple dělený dvojicí pilastrů má uprostřed malé kulaté okénko, osazené hluboko do špalety. Střecha je valbová s půlkulatým závěrem, se střechou se zvonicí (v lucerně) na vrcholu. Střecha je pokryta šablonami živičné krytiny (tzv.Tegola), zvonička-lucerna oplechovaná.