kříž

Drobná památka se nachází v západní časti obce, v blízkosti vodního náhonu arnoltického mlýna čp. 27. Literatura její vznik uvádí ve spojitosti se jménem Kajetána Sommera a rokem 1772. Na nízkém podkladovém stupni spočívá kvadraticky sokl, z něhož vychází dřík v podobě kanelovaného sloupu s prázdným mechanicky poškozeným medailonem na severní pohledové straně. Vrchol sloupu těšně pod římsou obtáčí pás akantových listů a vejcovec. Rohy spodní strany plochého nástavce pro křiž vyplňuji složitější rostlinné ornamenty. Římsu zvýrazňuji čtyři akroterie s reliéfy měsíce a slunce, či rozet a čtyři segmentové výstupky s reliéfem Božího oka a rostlinným dekorem. Kovový křiž s korpusem ukřižovaného Krista obsahuje dva štítky, z nichž jen na horním se dochovala titulatura: „INRI“. Památku obklopuje několik kamenných sloupků, které jsou pozůstatkem původního ohrazeni.