kaple sv. Jana Křtitele

Na jv. okraji prostorné svažité návsi je velká zděná kaple sv. Jana Křtitele postavena v letech 1748 - 1751. Byla založena v místech staré kaple, poničené za válek v 15. a 17. století. Po roku 1785 objekt krátký čas sloužil jako kontribuční sýpka, až ho roku 1799 obec vykoupila a obnovila. Nad vchodem umístěn znak plaského kláštera. Z doby výstavby pochází klenby, vstupní i okenní otvory a krov se sanktusníkem. Ústřední prostoře čtvercového půdorysu se obloukem připojuje užší rovně uzavřené kněžiště a na protilehlé straně jemu odpovídající část s kruchtou. Stěny člení dvojice pilastrů, okna segmentem zaklenutá. Průčelí vrcholí vysokým trojúhelným štítem, nad vrcholem rámovaným ostěním s uchy osazen znak plaského kláštera. Stěny kaple rozvrhují svazkové pilastry, horizontální prvek představují úseky kladí, lehce vypjatým segmentem zešikmené rohy středního prostoru jsou vybrány půlkruhovými nikami. Je uza¨vřen plackovou klenbou v přídatných prostorách pásy valené klenby. Pozoruhodný dozvuk velkého českého umění vrcholně barokního prostoru. Střecha sedlová krytá bobrovkami, pultové vikýře, na západě střecha ohraničena zděným štítem a na východě valbou. V západní části hřebene osmiboký sanktusník se zvonovou stříškou, na hrotnici makovice a kříž. Pokryta měděným plechem, trojúhelný štít nadvýšený nad krytinu, v patách osazeny kamenné kvádry s vázovými ozdobami. Ramena lemována profilovanými pásy, v ploše ještě vykrajované zrcadlo a okénko tvaru kvadrilobu, lemováno šambránou. Sokl předsazený z pískovcových desek. Korunní římsa zděná s bohatým štukovým profilem. Ve štítové fasádě je umístěn obdélný pískovcový portál s ušima a vnější vpadlou lištou. Dvoukřídlové dveře s diagonálně skládanou výplní (asi barokní). Nad vstupem deska s chronogramem a znakem opata. Obdobný pískovcový portál včetně nápisové desky umístěn také v SV rizalitu. Dveře shodné. Fasády člení sdružené pilastry umístěné vždy při nárožích jednotlivých půdorysných úseků dispozice. Mezi sebou propojeny oblounkovým páskem. Pod ním ještě obdobné přepásání jednotlivých pilastrů se zavěšenými čabrakami a střapci. Mezi pásky motiv píšťal, v místě pilastrů zalomena korunní římsa. Místy obnaženo smíšené zdivo z lomového kamene a cihel. V každé fasádě je umístěno jedno na výšku obdélné okno se segmentovým záklenkem. Rám železný dělený (možná barokní), lemována šambránou s ušima a vrcholovým klenákem protaženým až do římsy. V západní části JZ stěny dvě převýšená štěrbinová okénka nad sebou (ústí na schodiště). V JZ rizalitu patrný v líci zdiva segmentový záklenek výškově odpovídající nadpraží protějšího portálu .