kostel Nejsvětější Trojice

Barokní kostel Nejsvětější Trojice byl postaven v 18. století, zdivo presbytáře je však starší. Je to jednolodní stavba s trojboce zakončeným presbytářem, se sakristií na severní straně a s hranolovou věží v západním průčelí, která dříve byla obklopena hřbitovem (zrušen ve 20.stol.). Nad sakristií je oratoř se zvláštním vstupem, která v minulosti sloužila jemnostpánům z nedalekého renesančního zámku v Kaceřově. Fasády jsou členěny pilastry. Do kostela se vstupuje jednoduchým pravoúhlým portálem s římsou. Oreintované podélné jednolodí s věží v ose záp.průčelí s polygon.chórem, trojboce uzavřený presbytář se čtvercovou sakristií na sever. Sedlová střecha kryta bobrovkami,nad chórem plechový sanktusník s cibul.bání. Věž s jehlanovitou střechou pobitou plechem, nad presbytářem sanktusnik. Okna mají půlkruhové záklenky, bohaté štukové rámy, při západním nároží je po jednom kruhovém okně. Hladké západní průčelí ukončuje atika s pyramidami a úseky štítů v podobě vztyčených lvů, přiléhajícím k tělesům věže. Věž je hranolová dvoupatrová se zkosenými nárožími, patra odděluje zalemující se bohatě členěná kordonová římsa navazující na hl. římsu lodi, vytvářející v ose sagmentový štít, nad který je zasazen kamenný reliéf korunování panny Marie v akantovém rámu. V přízemí věže je kamenný vstupní portál s ušima, doplněný zalamujícím se vlysem s rozlomeným segmantovým štítem. Okraje jsou stejného typu jako v lodi. Průčelí chodeb jsou hladká, ukončená jen hl. římsou,která obíhá sakristii. V ose chóru je kamenný portál,obdélná okna sakristie mají štuk.rámy Štít pouze na západě po stranách věže. V patách cípů štítu osazeny obelisky, sokl předsazený hladce omítnutý. V jižní části západní zdi pískovcový obdélný portál na schodiště do patra, ostění profilováno vnější lištou, výplňové dveře na pásových závěsech . V podélných stěnách po třech oknech, západní okno naležato eliptické, rám železný dělený se šestihrany do olova , zbylá okna na výšku obdélná se stlačeným záklenkem. Pod středním jižním oknem odkrytá spodní polovina zazděného gotického portálu. Střecha presbytáře sedlová s valbami nad závěrem,hřeben ve stejné výšce jako na lodi, krytina z bobrovek, v hřebeni osmiboký sanktusník s cibulovou stříškou, na hrotnici makovice a křížek. Celá konstrukce opláštěna pozinkovaným plechem,sokl předsazený a hladce omítnutý.Ve východní zdi zazděné lomené okno, přímá špaleta obložena pískovcovými kvádry. Věž - vyšší jehlancová střecha v patě výrazně podseknutá, na hrotnici makovice a kříž, krytina z pozinkovaného plechu. Korunní římsa zděná s ústupkovým profilem Sakristie s oratoří-střecha sedlová s valbou na severu, tašky bobrovky.