socha Archanděla Michaela

Na třech hladkých obdélných, volně na sebe položených stupních je osazen půlválcový, z boku plochými pilastry členěný podstavec, který vyrůstá z nízkého profilovaného soklíku a je ukončený římsou. V římse je vložen v kartuši alianční znak Lažanských z Bukové a Černínů z Chudenic pod korunkou. Čelní stranu podstavce vyplňuje velká plastická kartuš s pamětním nápisem, plochu bočních pilastrů člení do mušlí zavěšené květy. Na podstavci je umístěna v plamenech ležící postava ďábla se zvrácenou hlavou a pozdviženou pravicí, která vytváří podnož stojící esovitě prohnuté postavě okřídleného archanděla v přilbě, antikizující zbroji a bohatě zvlněném plášti. Na pokrčené levici má anděl navlečen oválný štít s reliéfem kříže, v pozdvižené pravici držel původně kopí. Nápis „VT SANCTO // MICHAELE DEFENSORE // INNOXIA PERSISTANT // ISTA TERRITORIA // EX VOTO FIERI FECIT // ILLVSTRISSIMA EXCELLENTISSIMA // DOMINA DOMINA // THERESIA S: R: I: COMITISSA // LAZANSKIANA // NATA COMITISSA DE LYSSOW // DOMINA DOMINII ET OPIDI // MANNETINENSIS“