socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého, přemístěná z pozemku obhospodařovaného bývalým JZD na severní okraj vsi, ke křižovatce cest k sadu a na náves. Na dvou širokých betonových stupních o čtvercovém půdorysu stojí hranolový sokl s reliéfním oválem s datací 1837 (v. p. 11 cm) na čelní straně, který přechází odstupnění v úzký čtyřboký dřík se čtyřmi hladkými mělkými nikami. Dřík ukončuje masivní hlavice s párem zdvižených spojených volut, pod nimiž je zavěšena srdcovitá kartuše se zlaceným reliéfem jazyka se svatozáří. Pod volutovou římsou obíhá pás kapek se zavěšenými střapci. Nároží dekorují v místě akroterií dvě hlavičky puttů. Postava světce stojí na nízkém nástavci, v podživotní velikosti, s poddimenzovanou spodní částí těla. V náručí drží krucifix, který horní částí opírá o levé rameno. Hlava se naklání ke kříži. Světec oděn do bohatě zřaseného kanovnického šatu, se čtyřbokým biretem na hlavě, lemované kovovou svatozáří. Na zadní straně dříku frakturní a kapitální nápisy (v. p. 2 a 2,5 cm): Pracowal / Jan Zeman / ze Žernowa // Z NAKLADU / G. CIMBALA / F. HORAČKA. Pískovec, v. cca 300 cm. v. p. 2 cm, kapitála - v. p. 2,5 cm, 1837 - v. p. 11 cm