hřbitov

Městský hřbitov se nachází v severní části Unhoště. Byl založen na obdélném půdoryse, vymezeném kamennou ohradní zdí. Jeho plochu protínají čtyři pravoúhle se křižující cesty. V severovýchodní části stojí kaple sv. Barbory. Na hřbitově se nachází kvalitní litinové i kamenné náhrobky z 2. poloviny 19. století. Kaple sv. Barbory je drobná, neorientovaná, na obdélném půdoryse vystavěná stavba. Završuje ji sedlová, na severu jehlancovitě ukončená střecha. V severní části hřebene je umístěna sanktusová vížka, završená křížem. Jednoduché fasády člení pouze v omítce naznačený sokl a lisénový rámec zdůrazňující průčelí. Východní a západní stěna se v blízkosti severního nároží otevírají dvěma obdélnými okny s kamenným, mírně profilovaným ostěním. Jižní průčelí, vrcholící výrazným trojúhelným štítem, se otevírá pravoúhlým otvorem v kamenném ostění s dřevěnou dveřní výplní. Štít je oddělen výraznou tvrdě profilovanou korunní římsou, krytou prejzy a rámován římsou podobného typu; jeho trojúhelníková plocha se otevírá kruhovým okénkem. Je rovněž krytý prejzy. Krytina střechy i sanktusníku je novodobá (bonský šindel). V interiéru se nacházejí fresky z 18.stol. Na p.p. 204, při hřbitovní bráně stojí drobný utilitární přístavek na obdélném půdoryse, krytý pultovou střechou (NENÍ PŘEDMĚTEM OCHRANY). Ohradní zeď je kamenná, místy vyzdívaná cihlami. Má cihlovou korunu, která byla zřejmě novodobě upravena. Zvnějšku je hrubě nahozená, v nárožích zpevněná pilířky; na severovýchodním nároží je umístěn milník. V severní stěně zdi se při západním nároží nacházejí novodobá kovová vrata.V jihovýchodním nároží je umístěna vstupní brána, pocházející zřejmě z konce 19. století. V blízkosti jihovýchodního nároží kaple se nachází soubor litinových křížů: