Malostranský hřbitov s kostelem Nejsvětější Trojice

Představitelé vlašského špitálu zde během morové rány r. 1680 zakoupili dvorec, ze kterého vytvořili špitál s kapli a u něho zřídili hřbitov. Jako morový sloužil i při dalších epidemiích. V r. 1703 zde byla postavena kaple sv.Rocha a hřbitov byl ohrazen zdí. V roce 1715 byla špitální kaple nahrazena kaplí Nejsv.Trojice, ta byla přestavěna K.I.Dienzenhoferem. Od roku 1786 byl hřbitov používán již jako městský pro Malou Stranu, Hradčany a Smíchov. Vysvěcen byl r. 1787. Barokní kaple byla přestavěna roku 1837 na klasicistní kostel stejného zasvěcení. R. 1862 byl hřbitov rozšířen. o západní část. Roku 1884 byl hřbitov uzavřen. Pak začal výrazně chátrat. Na počátku 50.let 20.století byl hřbitov umenšen a zbořena kaple sv.Rocha. Dominantou hřbitova je náhrobek-pomník biskupa Leopolda Thun-Hohensteina (1748-1826) podle návrhu malíře Josefa Berglera a sochaře Václava Prachnera.