obytná budova

Obytné stavení, situované na S straně dvora, je patrové podsklepené. Má trojdílnou dispozici, na V straně na něj navazuje přístavba bývalé hostinské místnosti. Hlavní podélné průčelí je orientováno směrem na J, do dvora. Průčelí má sedm okenních os. V přízemí ve střední ose je situován hlavní vchod do síně v klasicistním portálku s nadsvětlíkem. V portálu jsou osazeny klasicistní výplňové dveře, zdobené řezbou slunce a věnečku, s dochovaným mosazným kováním. Nalevo od dveří je okosený půlkruhový portálek do sklepa. Nad ním je zamřížované okno na schodiště. Zbývající okna jsou dvojitá, eklektická, rozdělená ba horní a dolní křídla. Zcela vlevo jsou klasicisní dveře do úzké místnosti, přiléhající ke světnici. Patro odděluje průběžná římsa, další průběžná římsa probíhá v úrovni parapetů oken patra. Patro je členěno lizénovými rámy, okna mají v horní polovině jednoduché šambrány. Patro zvyšuje ještě půdní nadezdívka, větraná malými okénky. Nad střední části průčelí vystupuje trojúhelníkový kříž s jednoduchou plošnou výzdobou. Přední vazbu štítu s dekorativně skládaným bedněným vrcholkem podpírají dřevěné, dekorativně profilované konzoly. Střecha je sedlová, s přesahem vynášenými krokvemi. J průčelí východního přístavku je jednodušší, původně se dvěma okny s šambránami a nadpražními římsičkami, zakončené nízkou půdní nadezdívkou, kterou odděluje římsa. Pravé okno bylo druhotně změněno na dveřní otvor. Štítové průčelí v přístavku je nižší než průčelí vlastní obytné budovy. V přízemí jsou dvě okna. Průčelí vrcholí štítem s kruhovým okénkem a dvěma slepými obdelníkovými okénky. Ve vrcholku je dekorativně prořezávaná dřevěná deska. S průčelí domu je do úrovně přízemí překryto přístavkem kuchyňského traktu, který kryla pultová střecha, dosahující až po úroveň stropu patra budovy. Nad tuto střechu vystupovala půdní nadezdívka. Pultová střecha kuchyňského traktu zanikla.