zámek - severní křídlo

Jednopatrové protáhlé stavení v severovýchodní části velkého hradního nádvoří je přistavěno k severní hradbě a severozápadnímu nároží palácového jádra. Skládá se ze tří částí: východní partie – schodišťový přístavek spojující palác se severním křídlem vyplňuje prostor někdejšího parkánu mezi severozápadní stranou paláce a hradbou; střední, širší část – kuchyně – na pravidelném obdélném půdorysu, přimyká se k severozápadnímu nároží paláce a poněkud předstupuje před linii vstupní fasády; severozápadní část s obytnými místnostmi. Východní část završena valbovou a pultovou střechou, prostřední sedlovou a severozápadní též sedlovou na konci zvalbenou střechou. Hlavní fasáda je orientována k jihozápadu, k ohybu přístupové cesty k hradu. Obytná část prosvětlena sedmi okenními osami v patře i přízemí, v přízemí nejvýchodnější okenní otvor nahrazen vstupem nad čtyřmi kamennými stupni. V přízemí nejzápadnější okno tvořeno dvěma sdruženými úzkými protáhlými obloukovitě zakončeným otvory, dále se střídají okenní otvor obdélný s prostřední zvýšenou částí a otvor završený oslím hřbetem. Okna v patře s lomenými záklenky. Ve zdivu probrány šambrány kopírující tvary okenních otvorů, v patře mírně probrány celé okenní niky včetně parapetních zídek. Dále fasáda členěna soklem, plochou kordonovou římsou a jednoduchou korunní římsou, toto tvarování poněkud nezřetelné vlivem rozsáhlého porostu popínavými rostlinami. Část s hradní kuchyní o něco vyšší a širší - štít mezi rozdílnými úrovněmi střech hladký, předstupující nároží okosené. Toto křídlo traktováno třemi okenními osami v patře a přízemí, shodnými s okny v patře severozápadní části. Jihovýchodní fasáda schodišťového přístavku směřující do tzv. Medvědího příkopu je otevřena v přízemí při palácové stěně jednou okenní osou s lomeným záklenkem, v patře dvě širší lomená okna, nad nimi jeden kruhový okenní otvor. Fasáda hladká bez členění, otvory v líci zdiva. Severovýchodní zdivo budovy vystavěno na hradbě podepřené několika pilíři, kopíruje její mírný ohyb, kamenné zdivo hradby je patrné ještě v hmotě přízemí budovy. V přízemí jsou prolomeny celkem tři lomeně završené okenní otvory a jeden úzký obdélný. V patře čtyři lomené okenní otvory a otisky dvou obdobných zazděných oken, ve východní partii obytné části na kamenných krakorcích arkýř prosvětlený dvěma úzkými lomeně završenými okny, západně od arkýře jedno obdélné okno, ve schodišťovém přístavku v horní části kruhové okno. Severozápadní fasáda hladká bez otvorů. Přízemní prostory obytné budovy zahrnují chodbu směřující ke kuchyni a schodiště do patra, v severozápadní partii dvě obytné místnosti, severně od chodby jedna menší místnost, všechny plochostropé s fabiony. Podlaha chodby kamenná, v místnostech prkenná, schodiště betonové. Prostora kuchyně s mohutným krbem při severovýchodní stěně zaklenuta třemi poli českých placek mezi půleliptickými pasy, podlaha kamenná. V patře obytné části, nad kuchyní i nižší částí schodišťového přístavku jsou plochostropé místnosti, podlahy prkenné i s novodobou dlažbou. Z krovu nad místnostmi nad nižší částí schodišťového přístavku viditelná omítaná vnější stěna vyšší části schodiště svědčící o tom, že nástavba a pultová střecha této partie jsou pozdější. Prostora před schodištěm spojujícím kuchyni s přízemím paláce je přístupná segmentem završeným vstupem z kuchyně, prosvětlena dvěma lomenými okny v hlubokých nikách s okosenými rohy na severovýchodní straně. Další lomené okno v jihovýchodní stěně bez niky, pod schodištěm dva valeně zaklenuté výklenky. Nástupní část schodiště před kuchyní završena plochostropě, chodbička k oknu vedle schodiště valeně. Schodiště dřevěné. Část nad schodištěm v úrovni přízemí paláce plochostropá prosvětlená výše popsanými lomenými a kruhovými okny v jihovýchodní a severovýchodní stěně. Okna přístupná z ochozu nad schodištěm, nad nimi prostoru obíhá oblounová římsa. Z horní podesty v jihozápadní stěně vysoký úzký lomeně završený vstup do přízemí paláce v segmentové nice, v severozápadní stěně v lomené nice průchod do místností prvního patra severního přístavku; další lomeně završený výklenek nad ramenem schodiště. Niky průchodů mají okosené rohy.