konírna

Samostatně stojící budova v severní části velkého hradního nádvoří je postavena na obdélném půdorysu ve svažitém terénu. Dlouhou čelní fasádou je obrácená k jihu do nádvoří, tudy vstupujeme do prvního patra (dřívější kočárovny – dnes občerstvení, garáže a sklady), které je v úrovni okolního terénu nádvoří. Spodní patro – přízemí (někdejší konírna) je přístupno opět přímo z úrovně terénu ze severní strany od hradeb. Stavba kryta sedlovou, po stranách zvalbenou střechou, ve střeše na jižní straně dva vikýře s valeně završenými otvory. Nádvorní průčelí je prolomeno osmi valenými oblouky vjezdů, které jsou dnes částečně opatřeny vraty, částečně proskleny. Nejvýchodnější oblouk pouze probrán v omítce a v něm menší též valeně završený dveřní otvor. Pod západním vikýřem prostý horizontální obdélný okenní otvor, západně od něj vstup s obdélným nadsvětlíkem a další obdélný okenní otvor. Fasáda členěna soklem, vodorovnou lizénou a fabionovou římsou. Na západní straně patrový přístavek otevřený dvěma horizontálními obdélnými prostými okenními otvory, přístupný vstupy od jihu a severu, krytý pokračováním valby střechy konírny, nad střechu vystupuje komínová hlava. Severní fasáda členěna v přízemí řadou termálních oken a vstupů s kamenným ostěním a termálními nadsvětlíky, mezi nimi otisk někdejšího kordonového pásu, v patře ve východní části pravidelný sled šesti termálních oken, v západní části v patře 3 nepravidelně rozmístěné prosté obdélné okenní otvory. Fasáda ukončena fabionovou římsou, ve střeše vikýř s valeně završeným otvorem. Východní průčelí prosté, bez členění a otvorů. Interiér patra rozdělen na více prostor převážně plochostropých, pouze v místnosti západně od západního vikýře segmentové klenbičky (stájová klenba). Přízemí má stále zachován ráz konírny. Rozděleno je na šest prostor, završeno českými plackami, ve stěnách zapuštěny kamenné žlaby, podlaha cihelná, kamenná a dřevěná.