architektonizované sochař. dílo - nika s reliéfem Salva Guardia

Reliéf je umístěn v zděné ploché pseudobarokní nice, vestavěné do rohu zahradní zdi při domě č.p. 30/3 - městské muzeum. Na pískovcové kamenné desce obdélného tvaru, nahoře ukončené segmentovým obloukem, je vytesán reliéf dvouhlavého korunovaného říšského orla; v pařátech drží říšské jablko a žezlo, na prsou nese znakový štít. Nad hlavou vytesán nápis:” Salva Guardia”. r. 1724 obdržel Ant. Jos. Pr. Chr. Zedvitz právo, umístit na bráně svého zámku tento reliéf jako symbol výsady, na jejímž základě bylo jeho zboží osvobozeno od povinosti ubytování vojska. R. 1829 byl znak snesen a r. 1836 znova osazen na bránu při starém katolickém kostele. Při stavbě dnešního kostela odstraněn znova r. 1867 a teprve r. 1892 umístěn na dnešní místo.