venkovský dům

Přízemní, z větší části roubená chalupa nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaná cca ve směru S-J. Střecha sedlová pokrytá drážkovými taškami. Obytné stavení situované v západní části nepravidelného lichoběžníkového dvora vymezeného zděnými omítanými hospodářskými stavbami mladšího původu. Podezdívka kamenná omítaná, vyrovnávající sklon terénu. Stěny sroubené z hraněných obílených trámů, nárožní vazby rybinové. Okna orientována k severu a západu, obdélná dvojitá dvoukřídlá členěná do šesti tabulek. Střecha kuchyně valbová navýšená nad pult sedlové střechy, při hřebeni hranolový režný cihelný komín. Zadní část domu zaujímá komora, vymezená roubenou stěnou, i kamenným a cihlovým zdivem. Členění hmoty domu významně ovlivňuje lichoběžníkový svisle bedněný pološtít se dvěma výzorníky, uzavírá polovalbovou střechu, krytou drážkovými pálenými taškami. Na dvorní straně z ní vystupuje pultově ukončený vikýř, okap výrazně předsazený nesený stropnicemi a kryjící zvýšené zápraží.