socha sv. Aji

Barokní socha druhotně umístěná ve výklenku domu. Socha stojí na rozeklaném hranolovém soklu s volutovými křídly, který ukončuje profilovaná , na čelní straně vydutá římsa., do vyklenutí je vsazena mušle. Čelní pole soklu vyplňuje orámovaný text: HONORI/SANCTAE . AVAE/ S.HILDULPNI DUCIS/ LAUBANENSIS/ CONIUGI VIRGINAE/ POTENTI/N.CAUSIS FORENSIBUS/ PERICLITANTIUM/ ADJUTRICE/A /COLLEGIO CLEMENTINO/ SOCIETATIS JESU/ SINCEBO/AFFECTVM YV.BR/TREC(G)TA Socha stojí na nízkém rozeklaném nástavci s volutovými křidélky. Světice stojí mírně nakročena, její tělo se v horní polovině mírně stáčí ke krucifixu, který drží v levici spolu s palmovou ratolestí. Je oděna v prostý šat, přes který má dlouhý těžký plášť, vlasy jí zakrývá rouška. Draperie vytváří od nakročené nohy jen několik volných záhybů. Socha je datovatelná podle chronogramu - 1770.