fara

Areál fary čp. 36 se rozkládá v severovýchodní části intravilánu obce. Tvoří jej vlastní farní budova čp. 36, před jejím jižním průčelím stojící sýpka, na východ od sýpky stojící stodola, v několika úsecích dochovaná ohradní zeď, v které je na jižní straně brána se sochou Anděla Strážce. Ohradní a opěrné zdi (buď zcela nebo z části) vymezují plochu tří farních zahrad, z nichž ta největší (východní) byla původně hřbitovem. Fara čp. 36 stojí severně od středu západní části areálu. Jedná se o patrovou zděnou hladce omítnutou budovu postavenou na obdélném půdorysu pod valbovou mansardovou střechou krytou pálenými bobrovkami na husté laťování. Průčelí mají krom jednoduchého soklu a poměrně bohatě profilované korunní římsy římsu kordonovou, která však zadnímu severnímu průčelí chybí. Okna má budova (pokud není uvedeno jinak) dvojitá ven a dovnitř otvíravá čtyřkřídlá osmitabulková osazená v líci fasády v pískovcových šambránách s lištou a jednoduchou podokenní římsou. V patrech jižního, západního a východního průčelí jsou šambrány doplněny štukovými uchy a parapety s vystupujícími zrcadly. Hlavní jižní vstupní průčelí je v patře čtyřosé, v přízemí trojosé, s velmi málo vystupujícím rizalitem (dělící osy na 1 + 2 + 1, respektive na 1 + 1 + 1) završeným trojúhelným tympanonem ve špici s volským okem se štukovou šambránou s do volut stočenou lištou. V prostřední ose v přízemí rizalitu (s lisénovým rámem se čtvrtkruhy vykrojenými kouty) jsou dvoukřídlé levé dovnitř otvíravé z části zasklené dveře hlavního vstupu osazené do pískovcového profilovaného ostění se štukovou supraportou s oválným zrcadlem, jejíž součástí je nad ní segmentem vzedmutá kordonová římsa. Před vchodem dvouramenné pískovcové schodiště se zněným a hladce omítnutým zábradlím. Boční západní dvouosé průčelí má okna členěna do šesti tabulek (s výjimkou jižního v přízemí) a severní okno v přízemí je opatřeno barokní mříží. Boční východní dvouosé průčelí má též okna členěna do šesti tabulek, severní okno v přízemí má přebudováno na dveře a jižní je opatřeno barokní mříží. Zadní severní průčelí je pětiosé, přičemž čtvrtá osa patří dveřím v pozdějším nejspíše záchodovém přístavku s pultovou střechou plynule navazující na mansardu fary. Okna v přízemí jsou jednoduchá, opatřená barokními mřížemi, přitom to ve druhé ose je dnes v horní části zazděno a v dolní je jím (přes další přístavek pod pultovou střechou) pravděpodobně přístupný ze schodiště sklep mimo budovu fary. V patře jsou okna v 1. a ve 2. ose šestitabulková a ve 2. a 3. ose pouze jednoduchá dovnitř otvíravá, přičemž to ve 3. ose je zaklenuto plným obloukem a má deset tabulek. V interiéru má fara za hlavním vstupem v přízemí příčnou (na vazbu dlážděnou opukou a valně stlačeně zaklenutou) chodbu po jejíž východní straně (při severním průčelí) je situováno schodiště do patra, pod nímž (těsně při průčelí) vede schodiště z této chodby pravděpodobně do výše uvedeného sklepa. Po stranách chodby dvojice místností s klášterními klenbami s pětibokými výsečemi a s prkennými podlahami, v patře mají místnosti též prkenné podlahy a ploché stropy s bohatš tvarovanými štukovými zrcadly, chodbu v jižní části nahrazuje místnost. Z chodby v přízemí je dále přístupná černá kuchyně v západní části dispozice a sklípek se studánkou. Za farou, před jejím severním průčelím, je úzký dvorek, ze kterého jsou přístupné sklepy v opěrné zdi severní zahrady.