dům

Nárožní jednopatrový dům s půdním patrem v jižní frontě náměstí. Výstavné průčelí na všechny tři strany v historizujícím stylu s novogotickými prvky. Hlavní vstup situován do boční uličky (Příční). Objekt je krytý soustavou na sebe kolmých sedlových střech, osazených na vnějších stranách třemi mohutnými vikýři. Průčelí do náměstí je zvýrazněno nárožním arkýřem a trojúhelníkovým štítem mohutného vikýře. Horizontálně dělí plochu vysoký sokl, profilovaná kordonová římsa a korunní římsa s ozdobným obloučkovým vlysem. Nároží kromě arkýře zvýrazňuje prvek pilíře, členěného rustikou a ukončeného pultovou střechou s krytinou z pálených, zeleně glazovaných tašek malého formátu. Přízemí prolamují dvě široká trojdílná okna s křížovým dělením. V levé ose druhého podlaží je situováno sdružené trojdílné lomené okno rámované gotizující šambránou se suprafenestrou tvaru opět lomeného oblouku vyplněného motivem čtyřlistů. Oblouk archivolty je v patě podepřen konzolami, navazující na bosování, rámující okno po stranách. Parapet dosedající na kordonovou římsu vyplňují rozety s plaménkovou kružbou. Výplně oken nesou v poli lomeného oblouku vitráž z kruhových motivů. Mezi tímto oknem a arkýřem vloženo ještě jedno menší okno s křížovým dělením. Pod obloučkovým vlysem, zdobícím korunní římsu, ve štuku provedena polorozvitá páska se špatně čitelným plasticky provedeným nápisem ,,Martha Haus“. Nad páskou tři svázané květy lilií, pod ní městský znak s orlicí. Vikýř, situovaný v levé krajní ose, je lemovaný nakoso postavenými pilíři vysazenými na konzolách. Levá konzola je zdobena štítem se znakem orlice. Pilíře jsou členěné rustikou a zakončené kamenným prvkem křížové střechy. Ve vrcholu štítu je osazena kamenná kytka. Plocha štítu je prolomena sdruženým trojdílným oknem s hladkou šambránou a kamennými parapety. Prostřední otvor převyšuje boční a v ose nad ním je ve štuku provedený kolčí štít s polovinou orlice, kterou doplňuje písmeno F. Nárožní arkýř je nesen na mohutné nárožní konzole a dvou krakorcích. Z každé strany jej prolamuje jedno trojdílné okno s křížovým dělením a zastřešen je pultovou stříškou s plechovou krytinou. Boční fasáda do uličky Příční je tříosá. Do levé osy ještě zasahuje nárožní arkýř, od kterého vychází tři slepé segmentové oblouky kotvené do vysoko posazených konzol. Prostřední osa je z levé strany lemována rustikou a dále vnitřně dělena do tří os. V prostřední je situován hlavní vstup do domu, ukončený lomeným obloukem, umístěn do pravoúhlého štukového portálu s ušima. Profilovaná archivolta je rámovaná bosáží, pravoúhlý nástavec je ukončený masivní konvexně projmutou římsou. V ploše nástavce je plastický nápis A.D. 1911., ve cviklech po stranách lomeného oblouku dva prázdné kolčí štítky. Původní dvoukřídlé dveře se zdobným kováním. Po stranách portálu jsou prolomena dvě slepá štěrbinová okénka ve tvaru latinského kříže. V krajních osách jsou pravoúhlá okna s hladkou šambránou a kamenným parapetem. V prvním patře nad profilovanou římsou jsou celkem tři okna. Nad nimi trojúhelníkový štít vikýře, který předstupuje ve formě mělkého rizalitu a vytváří tak iluzi falešného arkýře vysazeného na čtyřech slepých arkádových obloucích, kotvených do drobných konzolek. Štít je prolomen tvarově obdobným sdruženým trojdílným oknem jako do náměstí. V pravé krajní ose uliční fasády se nachází další hrotitý arkýř, nesený jedním krakorcem, v celé ploše pojednán rustikou a z každé strany prolomen jedním okénkem tvaru latinského kříže. Zakončen je plechovou pultovou stříškou. V ose pod ním je snížený falešný štukový portál, prolomený pouze ve spodní části sklepním obdélným oknem. Nad úrovní soklu člení portál bosáž a masivní vrcholový klenák. Dvorní průčelí nepravidelného rozvrhu je zvýrazněno okoseným bosovaným nárožím s pilířem a arkýřem, v jehož ose se nachází i mohutný vikýř se stupňovitým štítem. Přízemí prolamují zleva tři široká okna s vnitřním trojdílným členěním, hladkou šambránou a kamenným parapetem. Následuje zadní vstup do domu, opatřený obdobným portálem jako hlavní vstup z uličky a po jeho pravé straně jedno úzké obdélné okno. Patro nad profilovanou kordonovou římsou, kterou přerušuje hmota arkýře neseného dvěma krakorci, osvětlují okna nejednotných tvarů. Na levé straně se nachází široké obdélné trojdílné okno s hladkou plochou šambránou s kamenným parapetem. Arkýř ve druhém podlaží je prolomen okenními otvory na všech stranách. Po jeho pravé straně fasádu člení jednoduché obdélné okno bez šambrány, dále široké lomené okno lemované pásem rustiky dobíhající až ke kordonové římse a zvýrazněné vrcholovým klenákem a těsně při pravém kraji úzké obdélné okno s kamenným parapetem bez ostění. Plochu mezi okny a obloučkovou korunní římsou přetíná další římsa, přecházející přes nároží na boční uliční fasádu. Pole stupňovitého štítu vyplňuje malba slunečních hodin.