kříž

Krucifix zhotovený z červenavého pískovce se nalézá ve středu obce Rváčov severovýchodně od zděné zvonice na vyvýšeném travnatém pozemku u křižovatky silnic Lomnice nad Popelkou – Rváčov a místní komunikace vedoucí do Tikova. Na jeden stupeň nasedá nízký kvadratický sokl, který vynáší čtyřboký hranolový dřík opatřený ve spodní části volutovými křídly a zakončený hlavicí s mohutnou segmentovou profilovanou římsou s nástavcem. Ze tří stran se v dříku nalézají mělké niky, ve kterých jsou umístěny reliéfy světců – na čelní severozápadní straně reliéf sv. Jana Nepomuckého, na boční pravé jihozápadní straně reliéf sv. Antonína Paduánského a na boční levé severovýchodní straně reliéf sv. Františka. Na čelní straně je dále nad reliéfem sv. Jana Nepomuckého vytesána kartuš v podobě Slunce. Na nástavec navazuje vrcholový kříž s trojlaločně zakončenými rameny a plasticky propracovaným korpusem ukřižovaného Ježíše Krista, jehož tělo je zahaleno bederní rouškou a na hlavě skloněné k pravému rameni je posazena trnová koruna. Po pravé straně Kristovy bederní roušky je umístěna lidská lebka (?). V horní části vertikálního břevna nad hlavou Krista je v plasticky pojatém nápisovém poli vyryt titulus INRI. Na reliéfech světců a na korpusu Ježíše Krista jsou patrné zbytky polychromií – bílá, žlutá, modrá a červená. Na čelní straně soklu je vyryt nápis: „ Pozdrawené buď / přeswaté tělo Spasy / tele Krista mého. / Z nákladu Jáninygo? / Roka? darowal. 1825“.