kaple sv. Jana Nepomuckého a sv. Pavla

Kaple sv. Jana Nepomuckého a sv. Pavla stojí ve střední části vsi, na východní straně průjezdní komunikace, na vnější straně oblouku její zatáčky. Jedná se o neorientovanou zděnou hladce omítnutou stavbu postavenou na obdélném půdoryse na severní straně s trojbokým závěrem (tři strany pravidelného osmiúhelníka) pod sedlovou, na severní straně zvalbenou, střechou krytou břidlicí. Při jižním štítovém průčelí má střecha šestiboký sanktusník, dole pobitý břidlicí, s cibulovitou mědí pobitou stříškou zakončenou makovicí a pozlaceným kovaným patriarším jetelovým křížem. Na východní straně střechy je od poslední opravy sedlový vikýřek s pravými ven otvíravými svlakovými dvířky, svisle bedněnými s přelištováním. Kaple má korunní římsu s poměrně bohatou profilací, která byla při poslední opravě značně pozměněna. Pilastry mají dnes pod korunní římsou čabraky, ty jsou sice uvedeny v literatuře (UPČ 1 z r. 1977), ale ani na nejstarších fotografiích nejsou. Podle pilastrů zalamovaný sokl byl původně hrubě omítnut a při hranách a koutech měl hlazené stezsky, dnes je hladký celý a nahoře je opatřen drobnou profilací. Hlavní jižní vstupní štítové průčelí má při zakulacených nárožích pilastry, nad kterými ze zalamuje korunní římsa. V ose vchod s novými dvoukřídlými dovnitř otvíravými levými rámovými dveřmi o osmi výplních (ve druhých výplních od shora čtvercové zamřížované průzory) osazené ve zděném ostění zaklenutém velmi plochým segmentem a se šambránou s hlavním klenákem a s lištou při jejím vnějším kraji. Původní dveře byly o šesti výplních, průzory v horních výplních měly tvar srdce a osazeny byly v typicky barokním štukovém portálku s ušima a lištou na vnějším kraji, ovšem též zaklenutém velmi plochým segmentem. Nad korunní římsou, krytou pálenými taškami, štít s křídly nahoře na krajích zakončenými koulemi na podstavcích a nahoře zakončený půlkruhovým protrženým frontonem v němž byl plechový hodinový ciferník, ten je po poslední opravě nahrazen kruhovým zrcadlem (lemovaným profilovanou štukovou lištou) uprostřed něhož je kruhový otvor. Mezi tímto zrcadlem a korunní římsou je konchou zaklenutá nika (v níž byla rustikální barokní soška sv. Jana Nepomuckého) s šambránou s lištou při vnější hraně - původní lišta byla na této hraně a byla profilovaná oblounem mezi dvěmi stezskami. Po stranách niky byl ve štuku provedený vegetabilní ornament - viz foto z roku 1969. Ciferník a soška by se měly (dle závazného stanoviska z r. 1997) po restaurování na kapli vrátit, dosud se však tak nestalo. Na frontonu je osazen zdobně kovaný latinský kříž. Boční podélná (západní a východní) průčelí mají na stranách po pilastru a v severní části segmentové okno s novou mříží v šambráně s lištou uprostřed její šířky. Původní okna byla zaklenuta stlačeným obloukem a jejich šambrány měly lišty na vnějším okraji. Původně měla tato průčelí tři pilastry - třetí byl ve středu průčelí, tak že tato měla dvě pole, čímž výše zmíněná okna byla v ose takto vzniklých severních polí. Boční strany závěru mají po pilastru u severních nároží, severní strana závěru je bez pilastrů. Interiér kaple má cementovou dlažbu a valenou odsazenou klenbu se dvěmi dvojicemi trojúhelných výsečí, v západní stěně (u oltáře) segmentem zaklenutá nika. Klenbou závěru, za dřevěnou konstrukcí na které byl také osazen oltář, byla přístupná půda. Oltář, který se měl dle závazného stanoviska do kaple po opravě vrátit, na svém místě dosud není.