socha Panny Marie

Pískovcová socha Madony Immaculaty stojí u křižovatky komunikací v Novém Berštejně (Neu Perstein) směřujících z Dubé do Jestřebí a do Doks naproti berštejnskému zámku. S nedávno restaurovanou statuí (2008 a 2009) se lze shledat po levé straně frekventované komunikace směrem od Dubé přibližně tři metry od vozovky. Mezi dvěma stromy (levý byl ovšem v minulosti poražen) se na kamenném fundamentu tyčí hranolový kvalitně řemeslně provedený podstavec s bohatou profilací patky, střední části i římsy se vzdutím ve střední části čelní stěny. Střední část podstavce je na bočních stranách dekorována volutami. Čelní stěna podstavce je zdobena plastickým orámováním s konkávně projmutými rohy a vzdutou horní lištou kopírující vzdutí římsy. Nápis v rámci, který byl před nedávným restaurátorským zásahem setřen a zcela znejasněn, byl dle historické fotodokumentace obnoven a rekonstruován v následujícím znění: “SanCta // DeI genItrIX // ora pro // popVLoTVo // fIDeLI terDeVote // saLVItVte” (chronogram tedy uváděl a znovu uvádí rok 1791 /sic!/). Nad římsou podstavce se na vlastním hranolovém soklu nalézá socha Madony Immaculaty (a současně Assumpty). Madona stojí na sféře obtočené hadem (pod Mariinou pravou nohou) a osazené srpkem měsíce (pod Mariinou levou nohou). V kontrapostu s volnou levou nohou stojící Madona drží v náruči malého Ježíška. Nad hlavou Madony s tváří skloněnou dolů k příchozím se dle historické dokumetace nacházela kovová svatozář původně zřejmě s dvanácti hvězdami, v levici Madona držela navíc pozlacené žezlo vyřezané údajně ze dřeva. Drapérie Madonina šatu je bohatě členěna, s výrazným kompozičním motivem mohutného zvlněného cípu pláště u pasu expandujícího razantně do prostoru. Ježíšek je oděn jen záhyby roucha u pasu, pravici pokládá na nevelkou sféru (v současnosti bez křížku) a svojí levicí žehná.