památník J. Stallhofera

Sousoší je situováno při bývalé středověké cestě z obce Bítova k hradu v místě pod romantickou kamennou bránou. Spočívá na kamenném soklu tvaru komolého ořímsovaného jehlanu s patkou, který je osazen na podezdívce z režného řádkového zdiva složeného z kamenů různé velikosti. Sousoší zachycuje dvě postavy s rozpřaženými pažemi v obdobném obloukovitém pohybu směřující k zemi. Spodní větší figura zachycuje kněze oděného v klerice a dopadajícího na skaliska, nad ním se vznáší menší postava anděla strážného v rozevlátém křížem přepásaném šatu zachycujícího ruku duchovního. Nad sousoším zbytky kovových paprsků, směřujících k nebi, původně se snad mělo jednat spíše o znázornění blesku provázejícího příchod anděla. Obě sochy byly zhotoveny v mírně podživotní velikosti, na přední a na bočních stranách podstavce jsou v nápisových polích vytesány latinské majuskulní nápisy vztahující se k události a obsahující chronogram. A) Na přední straně soklu, jeho dvojitý chronogram vychází 1738. B) Napravo, dvojitý chronogram vychází 1739. C) Na levém boku, dvojitý chronogram udává letopočet 1763 nebo 1765, avšak z důvodu špatné zřetelnosti písma je tento údaj sporný. A) PRIMA DIE IVNII IN FESTIVI TATE SANCTAE TRI NITATIS OBVENITCA SVS ANNO QVO ESTO PRO INEX VOTO ELEVATA FVERAT STATVA IN HONOREM ANGELI CVSTODIS B) ANNO SEQVENTI ME IOÁNNE STAL LHOFFER SERVO SVO CVRATO GDA VSOWIENSI EX VIASEMITAE PER HAEC SPISSA LAPIDEA SAXA SE VOLVENTE C) VSQVEAD AQVAS PER AV XILIVM SANCTI ANGLI PATRONI SVIA MORTE VERE LIBE RATO IGITVR TRI ADLATOVSANGELO TVTELARI HONOR GLORIA QVE PERENNET Na zadní straně bítovské farní kroniky z let 1766–1891 je uveden tento překlad nápisů: "LÉTA PÁNĚ 1738 V PRVNÍ ČERVNOVÝ DEN NA SVÁTEK NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE DOŠLO K UDÁLOSTI, KVŮLI KTERÉ BYLA PODLE SLIBU POSTAVENA TATO SOCHA KE CTI ANDĚLA STRÁŽNÉHO. NÁSLEDUJÍCÍ ROK MĚ NECHAL VYTESAT Z NAMÁHAVĚ OPRACOVANÉHO KAMENE SLUŽEBNÍK BOŽÍ JAN STALLHOFER, FARÁŘ KDOUSOVSKÝ, PŘI PĚŠINĚ, KTERÁ ODBOČUJE Z CESTY. POSTAVENO TÍM, KDO BYL AŽ U SAMÉ VODY UCHRÁNĚN JISTÉ SMRTI ZA PŘISPĚNÍ SVÉHO ANDĚLA STRÁŽCE. PROTO AŤ TRVÁ ČEST A SLÁVA ANDĚLU STRÁŽNÉMU."