vojenský hřbitov I

V areálu vojenského hřbitova číslo I. se nachází nejstarší vojenské hroby na brněnském ústředním hřbitově. Jsou zde pochováni padlí v různých válkách během 19. století, podél zdi pak někteří vyšší důstojníci a vojenští lékaři brněnské posádky z přelomu 19.a 20. století, na louce uprostřed skupiny pak leží část (z celkového množství na ústředním hřbitově pochovaných) obětí I. světové války. V pruhu z bývalé zrušené skupiny č. 47 jsou pozůstatky 1388 vojínů a 5 důstojníků pruské armády, kteří v Brně zemřeli roku 1866 na následky zranění a nemocí (pozůstatky byly na ústřední hřbitov převezeny ze zrušeného hřbitova v Zábrdovicích a z příležitostného pohřebiště v Králově Poli roku 1902 a 1920). V levém bližším rohu, na okraji skupiny č. 49 je u zdi pískovcový pomník příslušníků pěšího pluku č. 8 zvaného Špilberský, kteří padli v Bosně roku 1878. Je zdoben městským brněnským znakem. Na protější straně je společný hrob 72 důstojníků rakousko-uherské armády, přenesených sem ze zrušených brněnských hřbitovů. Vedle něj je pomník ruských vojínů, kteří zemřeli v Brně po bitvě u Slavkova roku 1805. Po straně je pomníček dvou dánských vojínů, kteří zemřeli jako váleční zajatci ve vojenské nemocnici v Brně Zábrdovicích roku 1864. V levém vzdálenějším rohu skupiny je společný hrob vojínů saské armády z roku 1866. V pravém protějším rohu je pohřben poručík turecké národnosti. Na louce uprostřed, pokrývající většinu plochy skupiny, jsou řady prostých betonových hrobů ve tvaru lichoběžníku (délka = 130 cm, šířka = 40 a 50 cm) v jednotné úpravě, označených plechovými cedulkami. Patří obětem I. světové války, zejména z let 1915 - 1916.