dům

Dům stojí severovýchodně, blízko centra - Malého náměstí, v centrální části VPR Trávníky. Objekt trojdílné dispozice, komorového typu (tradiční dispozice upravena novodobými zásahy, ale klasické trojdílné schéma je zřetelné). Přízemí - světnice i komorový díl s dvoutraktovým uspořádáním, patro nekopíruje půdorys přízemí, v obou dílech dvoutraktové. Patrový objekt na obdélném půdorysu, vstupní východní průčelí v přízemí se zápražím, v patře s pavlačí. Na západní straně je dům rozšířen o patrovou přístavbu (v místech původní západní pavláčky). Objekt je z části podsklepen pod středním dílem. /dům s pravou dispozici/ Interiér: Roubení domu z tesaných trámů. Světnice v obou traktech roubená, s novodobým obkladem, stěny pod ním pravděpodobně omítnuty na rákos, stejně jako strop s fabionky. Příčka dvoutraktu (roubená) dnes omítnutá, s průchodem umístěným asi v polovině délky stěny; východní trakt s dvojicí oken, západní trakt plochostropý s jedním oknem. Severní stěna společná se síní je zděná, v severozápadním rohu světnice s novodobým krbem, oba trakty se samostatnými vstupními dveřmi ze síně. Podlaha místnosti je novodobá - parkety. Síň v přední části s trámovým stropem, se záklopem z povalů; s jedním stropním trámem a jedním příčně kladeným průvlakem, (povaly asi nové); ve 2/3 délky síně je tato zúžena hmotou schodiště do patra, pouze na úzkou, segmentem klenutou chodbičku, která v zadní části získává svou původní šířku. Na konci síně dvojice dveří do přístavby domu, na levé straně spíž, na pravé WC. Pod hmotou schodiště do patra - vstupní dveře do sklepa. Ze síně po pravé straně vedou do obou traktů světnice i přístavby novodobé, rámové, jednokřídlé dveře, osazené v kovových futrech. Asi v polovině délky síně je na její pravé straně obdélná, segmentem zaklenutá chodba, ze které jsou přístupné dva trakty zadního dílu. Komorový díl zděný; pravá komora /severovýchodní/ přístupná dveřmi ze síně, umístěným naproti vstupu do světnice, zaklenuta valenou klenbou s pětibokou výsečí nad oknem. Přístup k levé /severozápadní/ komoře chodbou ze síně, zaklenuta valenou klenbou s dvojicí protilehlých pětibokých výsečí /nad vstupními dveřmi a výklenkem/ (dnes koupelna). Stěny obložené dlaždicemi, podlaha s novodobou dlažbou. Všechny dveře v této části domu jsou novodobé jednokřídlé pouze dveře do pravé komory původní - straší, novodobě obložené. Patro: Do patra domu vede dřevěné schodiště, interiér s pohledově uplatněným roubením, světnice s dvoutraktovým uspořádáním, strop s dvojicí stropních trámů s novodobým prkenným obkladem, v jihovýchodním traktu s povalovým stropem, s dvojicí oken štítové stěny; v jihozápadním s palubkovým dřevěným obkladem mezi trámy a sdruženým oknem. Příčka dvoutraktu s průchodem umístěným asi v polovině délky stěny, na styku se zděnou stěnou síně umístěn komín. Síň s jedním stropním trámem (s novodobým obkladem), s podhledem obloženým palubkami. Za schodištěm jsou dveře se vstupem do přístavby stojící na místě původní pavláčky, na jejíž levé straně je umístěno WC, na pravé straně jsou vidět venkovní okna a původní zadní stěna domu. Ze síně vedou samostatné dveře do všech místností včetně pavláčky hlavního podélného průčelí. V polovině své pravé (jižní) stěny je umístěno těleso komínu. V severozápadní části vede dřevěné schodiště na půdu. Komorový díl dvoutraktový s jedním průběžným stropním trámem (s prkenným obkladem); obě komory přístupné samostatnými dveřmi ze síně, pravá komora /severovýchodní/ hladce omítnuta, jižní stěna (společná se síní) z části vyzděna, v jihozápadním nároží umístěn novodobý tahový komín. Levá /severozápadní/ komora, uvnitř s další vydělenou místností, obě omítnuty, strop s fabionky. Za dveřmi do levé komory je schodiště do krovu, s prkennými stupnicemi bez spodního bednění. Podkroví z části zobytněno (letní pokoje, úložné prostory, dílna), respektující členění patra, obložené deskami, dveře ze střední části do jednotlivých kójí krovu dveřmi v trámkových zárubních, dveře svlakové s pásovými vnějšími závěsy. Sklep přístupný schodištěm ze zadní části síně po vybetonovaných schodech, vyzděn z tesaných pískovcových kvádrů, na podestě se stáčí na sever, kde pokračují hlouběji do sklepení (ve stěnách kolem podesty dvojice obdélných výklenků). dvojice obdélných, valeně zaklenutých sklepů po obou stranách schodiště, sklep orientovaný čelem valené klenby k východnímu průčelí s dvojicí obdélných výklenků (v čele klenby) s větracím průduchem ústícím na zápraží. Sklep obrácený čelem klenby k západu se vstupním pravoúhle zakončeným kamenným portálem, s jedním obdélným výklenkem v čele klenby. Podlaha vyskládána z kamenných desek. Krov dvoupatrový, se dvěma úrovněmi hambalků, krokve prodlouženy o námětky, podlaha prkenná. Střecha sedlová s námětky, kryta živičnou krytinou (Bonským šindelem), s valbičkami; v jižním štítu kryta štípaným dřevěným šindelem, v severním pak Bonským šindelem. Stavební vývoj: Dům byl na této parcele postaven pravděpodobně již na konci 18. století, (roku 1758 - záklop), čemuž by odpovídalo i umístění domu v řadové zástavbě Hluboké ulice, která byla v tomto období postupně zastavována. Dochované konstrukce (roubení v přízemí, sklep, záklopové prkno) pochází pravděpodobně z doby výstavby domu. Zachycen je na mapě SK z roku 1843, dům vyznačen žlutě /spalný materiál/. Pravděpodobně ve 2. čtvrtině 19. století byl interiér upraven pro provoz hostince, snad do dnešní podoby. Po polovině 20. století (asi v 70. letech) byly provedeny některé stavební úpravy domu např. nahrazení původní střešní krytiny - břidlicových šablon za živičnou krytinu, výměna oken světnice v přízemí apod. V průběhu 70 - 80. let 20. století byly v interiéru provedeny podstatné úpravy, nové podlahy, obložení stěn i trámů atd.