dům

Dům se nachází na západní straně náměstí T. G. Masaryka uprostřed historického jádra města. Objekt má mírně nepravidelný čtyřstranný půdorys, je zděný, třípatrový. Ve dvorní části na hlavní stavbu na severní straně parcely navazuje úzké spojovací křídlo na obdélném půdorysu a na jeho západní stěnu patrový dvorní objekt mírně nepravidelného čtyřbokého půdorysu. Střecha je zřejmě sedlová o minimálním sklonu, s živičnou krytinou. Střecha spojovacího dvorního krčku je pultová, střecha dvorního objektu je sedlová, krytá pálenými taškami bobrovkami. Hlavní - východní - průčelí je čtyřosé. Vstup do chodby je převýšeným obdélným otvorem v krajní severní ose. Vstupní dveře jsou jednokřídlé, z větší části prosklenné, s obdélným světlíkem členěným na devět shodně velkých polí. Zbylou část přízemí tvoří dva velké výkladce na celou výšku přízemí, uprostřed nich je převýšený obdélný otvor do provozovny. Vstup je rámován kovovými sloupy s hlavicemi s rostlinným motivem. Fasáda východního průčelí je výrazně vertikalizovaná průběžnými pilastry, jež oddělují všechny osy pater. Okenní otvory v 1. a 2. patře jsou obdélné na výšku, v nich jsou dřevěná dvojitá okna, tříkřídlá, s poutcem v horní třetině. Horizontálně průčelí člení výrazná kordonová římsa mezi 2. a 3. patrem, pod ní končí i pilastry, plocha třetího patra budí dojem štítového nástavce. Nad římsou navazují na pilastry (s výjimkou středního) mohutné voluty, na nárožích s expresivním maskarony, v ploše průčelí s kanelováním. Kanelované voluty nesou štítový nástavec nad dvěma středními osami průčelí ve tvaru oslího hřbetu, zakončený fiálou s kytkami. Okenní otvory ve třetím patře jsou se segmentovým záklenkem, ve středních dvou osách jsou vyšší než v krajních. Pod okny v patrech jsou parapetní římsy, v parapetech v 1. patře jsou štukové lekníky, v parapetech 2. patra jsou štukové konzolky s kapkami “nesoucí” parapetní římsy. V suprafenestrách oken 1. patra jsou klenáky ve tvaru maskaronu (ženská tvář), z nich vyrůstají leknínové stvoly. V suprafenestrách 2. patra jsou ve středních osách štukové růže, v krajních osách rostlinné a zvířecí reliéfy. Ve vrcholu středního pilastru je kartuš s datací 1905. Dvorní - západní - průčelí je hladké bez architektonického členění, čtyřosé v rytmu os 2-2. Okenní otvory jsou obdélné na výšku, s dřevěnými okny členěnými do T. Spojovací křídlo je bedněné, rovněž s na výšku obdélnými okenními otvory. Dvorní objekt je kromě jednoduché korunní římsy rovněž architektonicky nezdobený. Jeho západní průčelí je tříosé, v krajní severní ose přízemí je obdélný otvor do úzké chodby s palubkovými podhledem. Ve dvoře se nachází přízemní objekt s pultovou střechou malého sklonu, v jeho severním průčelí jsou tři obdélné dveřní otvory s plaňkovými dveřmi. Chodba hlavního objektu je plochostropá, schodiště do pater je kamenné, smíšenočaré, dvouramenné. Zábradlí je kovové s dřevěným madlem, zdobené vegetabilními motivy. Na mezipodestách je lité teraco. Nad schodištěm je velký pultový světlík. Ve stěnách jsou dochovány spížní skříně. Některé z dveří do bytů jsou dochovány v původní podobě, jsou dvoukřídlé s obložkovou zárubní, rámové s kazetovými výplněmi.