kříž

Drobná památka z roku 1795 je umístěna na návsi uprostřed obce. Jedná se o dílo libereckého kameníka Karla Jantsche, které si objednal zdejší rychtář. Na základním kvadratickém kameni stojí širší hranolový podstavec, na němž spočívá vysoký hranolový dřík ukončený bohatě profilovanými římsami. Podstavec vrcholí kovovým jetelovým křížem. Na kříži se nachází korpus ukřižovaného Krista se zlacenou bederní rouškou. Kříž je novější než podstavec. V přední části podstavce římsu tvarují dvě obloukovitě středově zdvižené voluty, pod nimiž je jemně rámováno obdélné zdobné pole postavené na výšku. Přes něj ze dvou postranních kamenných kolíků visí mohutný klasicistní feston z vavřínových listů. V ozdobném poli na čelní straně dříku se nachází nápis: „Er starb / aus Liebe / zu uns Sündern / Und machte / uns zu / Himmelskindern“ a na zadní straně soklu je uprostřed ornamentálního pole nápis: „Erbauet / durch / Veranstalt / der damaligen / Gerichten. / Im Ar 1795.“. Při restaurování v 90. letech 20. století bylo slovní spojení: „Im Jahr“ chybně přetesáno na dnešní podobu. Pod římsou na spodní části soklu čteme: „[J.] Kammel i, Kratzau“.