kašna

Kašna je umístěna ve svažitém terénu severně pod hřbitovem s kostelem sv. Jana Křtitele. Pískovcová socha je znázorněna v podživotní velikosti, situována k západu. Vlastní těleso kašny je vyhloubeno pod úrovní terénu na obdélném půdorysu, přístupné od místní komunikace třemi žulovými schody a rovinou, chráněnými novodobým trubkovým zábradlím končícím ve dvou postranních kamenných sloupcích. Stěny jsou tvořeny nestejně vysokými zdmi z mohutných kamenných bloků s vyspárovanými mezerami vyrovnávajícími nerovnost terénu. Pravá nejvyšší strana je chráněna vně mohutnou šikmou zalamovanou betonovou stěnou přecházející v šikmou stříšku nad kamennou zdí. Zadní zeď vrcholí segmentovým obloukem s okosenou hranou a vně také zpevněna kamennou zdí z nepravidelných kamenů s vyšší rovnou římsou z plochých bloků. Uprostřed vlastního vyhloubeného prostoru se nachází obdélná žulová vana s vodou s předsazeným oblounovým okrajem s přepadovou kovovou trubkou, do níž přitéká voda z kovové trubky zasazené do podstavce sochy. Vpravo uprostřed je malý vyhloubený prostor s protékající vodou, přístupný po jednom stupni. Zadní část žulové vany je zapuštěna do kamenné terasy kryté předsazenými plochými bloky s okosenou horní hranou. Na ní je postaven uprostřed nízký hranolový sokl přecházející v polygonální osmiboký dvakrát se zužující profil s gotizující reliéfní výzdobou. Na soklu je posazen nízký obloukovitě se rozšiřující útvar, v dolní části zdobený trojlistými palmetovými motivy, v horní části polygonální pětiboký imitující parapetní zídku. Na dříku je posazena užší nízká deska, čelně pravoúhle odstupněná s nízkým hranolovým soklem sochy, uprostřed rozděleným rozšířenou římsou. Socha světce je znázorněna v obvyklém pojetí jako en face stojící postava mladšího muže ve zbroji, v železné košili nad kolena a kratším šatě, na kolenou chránítka. Kolem pasu je volně diagonálně zavěšen zdobený pás s mečem visícím u levé nohy. Přes ramena a záda je přehozen dlouhý plášť. Levá ruka přidržuje vedle těla štít s orlicí opřený o zem. Pravá ruka ohnutá a pozdvižená vedle těla přidržuje splývající draperii praporce u pravé části těla. Na vousaté hlavě s hustými kadeřemi vlasů je posazena čtyřrohá svatováclavská čapka s páskami.