socha sv. Cyrila

Socha sv. Cyrila stojí na obdélné základně na čtyřbokém, konkávně tvarovaném soklu se zkosenými nárožími. V horní části soklu probíhá kordonová římsa, pod ní je na přední straně v plastickém reliéfu provedený erb s osmiřádkovým, špatně čitelným nápisem v majuskule, a s chronogramem. Na podnoži nad profilovanou římsou spočívá socha světce v nadživotní velikosti, v kontrapostu s pokrčenou pravou nohou. Sv. Cyril je oděný do nákladného kněžského roucha s pláštěm, sepjatým na hrudi, na hlavě má biskupskou mitru. Pokrčenou levou rukou, opírající se o berlu, přidržuje zavřenou knihu u svého levého ramene, pravici má zdviženou před sebe a mírně pokrčenou. Hlava světce je skloněná a pootočená k pravému rameni.