dům

Dům stojí severně od Malého náměstí, ve střední části VPR Trávníky. Dům tradiční trojdílné dispozice, komorového typu, světnice s dvoutraktovým uspořádáním. Přízemní objekt na obdélném půdorysu, k jižnímu průčelí přistavěna zděná obdélná přístavba. Dům je podsklepen pod střední částí. /dům s pravou dispozici/ Exteriér: Hlavní východní štítové průčelí tříosé; na zděné podezdívce /sahající až k okenním parapetům/, roubená stěna s horizontálním obkladem, mezi okny se stěnovými kleštinami, nárožní vazby roubení překryty svislými sloupky. Štít domu dvouetážový, dvouosý, spodní díl svisle bedněný, horní pole bedněno střechovitě, s krycími lištami. Okna v přízemí obdélná, dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková, lemována profilovanou dřevěnou šambránou, s parapetní římsou; osazena v líci (okna jsou v celém domě stejná). Okna štítu obdélná, jednoduchá, jednokřídlá, čtyřtabulková, osazena v líci, lemována jednoduchou dřevěnou šambránou, s parapetní římsičkou. Severní vstupní podélné průčelí v severovýchodní části /komora/ pravděpodobně do výšky parapetů také vyzděno, roubení překryto horizontálním bedněním. V komorové části jedna okenní osa, další osou průčelí jsou vstupní dveře do síně domu, přední část průčelí - světnice, roubení s kleštinami, s trojicí oken. Vstupní dveře v deštěných zárubních - obdélné dvoukřídlé rámové s kazetovými malovanými výplněmi a obdélným nadsvětlíkem. Zápraží na severní straně domu vyskládané z pískovcových kamenů. Západní štítové průčelí tříosé, roubená konstrukce světnice zpevněná stěnovými kleštinami, postavena vyšší na zděné podezdívce (dům stojí ve svahu). Štít domu dvouetážový, dvouosý, spodní díl svisle bedněný, horní pole bedněno střechovitě, s krycími lištami. Jižní podélné průčelí snad roubené, v jižní části světnice jedno okno, následně na dům navazuje zděná přístavba s pultovou střechou, obložena jednoduchým svislým bedněním s krycími lištami. (Mezi přístavbou je možná v domě zachována roubená stěna). Okénka přístavby jsou malá obdélná dvou a čtyřtabulková - osazena v líci. Střecha sedlová s námětky, šedými eternitovými šablonami. Interiér: Světnice v obou traktech roubená, východní část pravděpodobně s roubením pod horizontálním obkladem (bedněním); v obou traktech s dvojicí stropních trámů, povalový záklop s omítnutý na rákos. Síň s rovným, hladce omítaným trámovým stropem. Ze síně vedou do všech traktů samostatné dveře, v severovýchodní části síně schodiště do podkroví. Komorový díl z části roubený, část roubení přezděna a nově, s novým dřevěným obkladem, omítnutý trámový strop. Stavební vývoj: Dům byl na této parcele postaven pravděpodobně na konci 18. století, před rokem 1789, čemuž by odpovídalo i umístění domu ve střední části Trávníků, které byly postupně zastavovány. V archivních pramenech o tomto domě pochází zápis v urbálním kontraktu města Železného Brodu, kde se praví, že roku 1789 byl jeho majitelem Josef Kracman soukeník. (SOkA Jablonec nad Nisou, Pozůstalost F. Sochora, karton č. 6, inv. č. 14, Sochor, František: Topografie domů podle čísel popisných) Zachycen je na mapě SK z roku 1843, dům vyznačen žlutě /spalný materiál/. Podle dochovaných konstrukcí (roubení, oken a jejich dekor. prvků) pochází současná stavba asi z pol.19. století. Okna s oválnými závěsy a dveře můžeme datovat do 2. poloviny 19. století. Na konci 19. století (roku 1893) byl povalový strop opatřen podhledem. Ve 30. letech 20. století byl vystavěn " jednootvorový" komín u kuchyňských kamen a v cihelné mezitraktové příčce světnice probourány nové dveře. Novodobé, vesměs degradující úpravy, např. přezdívání a obkládání roubených stěn byly provedeny ve 2. polovině 20. století; završeno výměnou původní střešní krytiny /velkých břidlicových šablon/ za eternit s nepřiměřeným použitím klempířských prvků - na konci roku 2002.