dům

Obdélná svažitá parcela domu je situována v horní východní části Hluboké ulice, tvoří nároží mezi ulicí a prostorem náměstíčka s kašnou. Dům je orientován západním štítovým průčelím do Hluboké ulice, hlavním vstupním průčelím do náměstíčka s kašnou, východním průčelím k sousednímu domu č.p. 242 a severním průčelím do dvorku a zahrady na přilehlé pracele č. 326/1. Objekt obdélného půdorysu je přízemní zděný, pravděpodobně převážně z cihel, a hladce omítaný. Střecha je mansardová, krytá šedozelenými břidlicovými šablonami, kladenými nakoso, u hřebene a okrajů lemovanými vodorovně kladenými šablonami. Krytina je položena i na mansardové římse a úžlabích. Z hlavního jižního průčelí vystupuje dvoupatrový rizalit s podkrovní světnicí, ukončený prolamovaným štítem a zastřešený sedlovou střechou. Přístavba navazující na dvorní část domu je zastřešena pultovou střechou, přetaženou ze střechy hlavní části objektu pod mansardovou římsou. Exteriér: Hlavní jižní průčelí je sedmiosé s dvouosým patrovým rizalitem, situovaným vpravo od středové osy. Průčelí je mimo rizalitu přízemní s dvěma okny vpravo a trojicí oken vlevo. Okna jsou dřevěná, dvojitá, dvoukřídlá, dovnitř a ven otevíravá, dělená na šest tabulek (spodní křídla dvoutabulková, horní jednotabulková), vnitřní křídla jsou osazena na vnitřním líci, vnější mírně za venkovním lícem. Fasáda je členěna terén vyrovnávající podezdívkou z lomového neomítaného zdiva, na kterou nasedá pískovcový sokl, lizénovými rámci s jemnou profilací a jednoduchými okenními šambránami s pískovcovým parapetem. V přízemí rizalitu je osazen hodnotný kamenný (pískovcový) portál hlavního vstupu. Vstup přístupný třemi kamennými stupni, je tvořen kamenným (pískovcovým) prahem, dvojicí patek s obdélnými poli na čelní straně, na které nasedají pilastry s toskánskými hlavicemi a zubořezem na vnější straně. Portál je ukončen stlačeným obloukem se zubořezem opět na vnějším okraji. Ve vrcholu je osazen klenák s orámováním ukončeným na vrcholu volutovým motivem. Na klenáku je monogram “F. K. 1826 Ml lete(?) No. 262”. Dveře jsou dřevěné, dvoukřídlé, rámové s výplněmi konkávně a konvexně zprohýbanými. Dělící příčka mezi dveřmi a světlíkem je rovněž výrazně konkávně a konvexně prohnutá. Dochovany jsou patrně původní držadla, dva štítky a klika. Fasáda kolem portálu je orámována opět lizénovým rámcem. Rizalit je v patře dvouosý, orámovaný bohatě zdobenými pilastry (motivy věnce a zvonku). Okna jsou dvojitá, dvoukřídlá, dělená na osm tabulek (venkovní osazen opět na vnější líc). Pod okny je symetricky nad portálem umístěná půlkruhově ukončená nika, doprovázená motivy vloček (ještě v šedesátých letech 20. stol. zde byla dřevěná soška sv. Jana Nepomuckého). Rizalit je ukončený prolamovaným štítem barokního vzhledu ve spodní části s řetězovým motivem a volutami po stranách. Menší okno ve štítě je jednoduché, dělené na čtyři tabulky a horní třídílný světlík. Okno je orámováno pilastry s provazcovými motivy. Západní průčelí je dvouosé v přízemí ve štítě, vzhled oken je shodný s okny jižního průčelí, fasáda rovněž - je jednoduše členěna lizénovými rámci. Nad soklem je osazena malá elektroskříň. Východní průčelí je shodného členění, okna jsou však jen ve štítě a jejich venkovní rám osazen na venkovním líci. Severní dvorní průčelí je v necelé polovině délky překryto mladším přístavkem s komínem a krytým vstupem a dvojicí drobných okének. Ze západní a východní strany je plocha přístavku bedněná. Část průčelí vpravo od přístavku je dvousá, okna a fasáda shodná s již popsanými. Vstup do interiéru nebyl umožněn. Podle dostupných pramenů je dispozice trojdílná se střední síní a dvoutraktovým uspořádáním obou zbylých dílů. V předních traktech jsou situovány světnice?, v zadním traktu světnice a spíž (podle popisu z r. 1944). Ze zadní části střední síně je přístup do sklepa pod pravým dílem (v soklové části jižního průčelí je malé okénko). Přístup do patra s obytnými prostorami je patrně rovněž ze zadní části síně. Dispozice je v zásadě podobná dispozici domu č. p. 45 (Knopovsko). Situování komínových těles prozrazuje, že v zadním traktu levého dílu byla patrně k síni přisazena pec, další topeniště je zřejmě v předním traktu pravého dílu. Z hodnotných detailů interiéru známe z kresby J. V. Scheybala bohatě zdobené dvoukřídlé dveře na půdu (viz sbírky Městského muzea v Železném Brodě). Stavební vývoj: Zděný “předpisný” pozdně klasicistní dům byl vystavěn významným představitelem soukenického cechu Františkem Grosem v r. 1826, patrně na předtím nezastavěném pozemku. Z úprav máme doloženy přístavbu chléva r. 1913, přestavby zázemí v dvorní části domu k r. 1933 - stavba prádelny, žumpy, glosetu, chodby a dřevěné verandy - zřejmě se jedná o prostor dnešní přístavby. Někdy okolo 2. světové války byla provedena nová omítka, která částečně změnila výraz domu, nejmarkantněji u původně omítnuté podezdívky a soklu ponecháním odhaleného zdiva. V r. 1942 spadl štít rizalitu nad vchodem amusel být obnoven, je možné, že s těmito úpravami souvisí i nová omítka. V r. 1953 byl prováděn nový nátěr oken a dveří. Nevíme zda v této době byla provedena negativní změna v osazení venkovních částí oken. Podle fotodokumentace byla ještě v r. 1906 osazena na venkovním líci, v 60. letech jsou již osazena mírně za líc a tento stav je dochován dodnes. Výjimkou jsou okna ve východním štítě, ta jsou osazena v původní poloze. Dokončení pam. ochrany: Hodnota domu spočívá především v jeho autenticky dochovaném venkovním vzhledu (drobnější přestavby a úpravy výrazněji nenarušily vzhled domu). Památková ochrana se vztahuje na dům jako celek, t.j. veškeré svislé a vodorovné konstrukce, fasáda včetně oken a dveří, krov i střešní plášť. Zvláštní ochranu zasluhují i následující detaily: velmi dobře zachovalá a náročně členěná průčelí včetně okenních a vstupních otvorů, hodnotný vstupní portál a dřevěné klasicistní dveře do střední síně, případné hodnotné detaily interiéru nelze prozatím specifikovat.