kašna

Pískovcová kašna čtvercového půdorysu se skosenými rohy je lemována 1 až 3 ozdobně tvarovanými stupni dle sklonu terénu. Zkosená nároží zdobena vždy dvěma zkříženými rybami. Na prostředku J strany reliéfní štít lemovaný hadem a uprostřed letopočet 1836. Na V straně oválný štít lemovaný vavřínovým věncem a v něm znak města – jilm. Na S straně reliéf Neptuna. Štít na Z straně hladký. Uprostřed nádrže kašny je umístěn pilíř na čtvercovém půdorysu se skosenými rohy. Na čtyřech stranách chrliče v podobě lvích hlav. Nad nimi široká bohatě profilovaná římsa na níž je umístěna bohatě zdobená empírová váza s pásem ryb, čtyřmi maskarony (vousaté mužské tváře s vavřínovými věnci) mezi nimiž jsou vavřínové festovy. Váza zakončena bohatou rozetou.