dům

Objekt se nachází v zadní části obce (JV) v údolí za potokem. Dům na křížovém půdorysu. Centrální část přízemní, tříosá roubená, postranní křídla patrová. Pravý rizalit v přízemní části roubený, v patře hrázděný, u levého rizalitu hrázděné patro vynesené na dřevěných vzpěrách. Pod vzniklým podloubím umístěn hlavní vstup do domu. Jádro domu trojdílné dispoziční řešení. Světnice roubená s trámovým stropem. Masivní stropní trámy profilovány okosy s jednoduchými výběhy. Záklop fošnový. Střední a zadní část domu zděná, v síni trámový strop bez profilace. JV křídlo má přízemní roubenou světničku s trámovým stropem datovaným 1804 s zděnou komorou klenutou jedním polem ploché placky s přizedními pasy. Patro křídla hrázděné, původně snad užší, rozšíření napovídá asymetrický tvar střechy. Užší křídlo v SZ průčelí má v přízemí podsíň s hrázděnou stěnou proti vstupu. Konstrukce stěny je nelogická. Na otevřených stranách podsíně jsou sloupky doplněny oblými pásky. Střecha polovalbová, dnes v přední části domu z 1/2 kryta plechovou krytinou a z 1/2 lepenkovou krytinou. V zadní části střecha kryta břidlicí. Do střechy kryjící levý rizalit nevhodně vsazeno střešní okno. Ve střeše domu tři vikýře různého typu. Krov nad jádrem domu hambalkový s dvojitou stojatou stolicí. V části nad světnicí obytné podkroví. Štíty domu kryty břidlicovými šablonami tvořícími geometrické ornamenty. Okna osazena v líci, dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková, krytá bedněnými okenicemi. Ostění oken pravoúhlé, profilované. Hlavní vstup do domu umístěn v chráněné poloze pod podloubím levého rizalitu. Pravoúhlý, dřevěná futra. Dveře původní, obdélné, rámové, dvoukřídlé, kazetové. Spodní kazety zdobeny jemnou lineární řezbou, horní kazety nahrazeny skleněnou výplní krytou novější mříží. V nadpraží datace 1818. Původní dveřní štítek s klikou, dveře pobity mosaznými hřeby a doplněny štítkem. Na domě dřevěné okapy uchycené dřevěnými háky. Zadní trakt domu částečně zděný, vstup do chléva s pravoúhlým pískovcovým portálem. Nad dveřmi původní světlík zasklen. Dřevěné části domu namořeny hnědě, zděné výplně bílé. Ostění oken bílé, okenice hnědé. Dveře a futra hlavního vstupu zelené. V kopci vedle domu stojí rámová bedněná stodola.