dům

Dům se nachází na nároží jižní fronty Škroupova náměstí a ulice Prokopa Holého v historickéhém jádru města. Objekt má nepravidelný čtyřstranný půdorys. Zděný dům je patrový, se sedlovou střechou s valbou na západní straně, krytou živičnými šablonami neúspěšně imitujícími pálené bobrovky. V severní straně střechy jsou čtyři vikýře se sedlovou střechou, v západní dva a v jižní tři. Severní průčelí má sedm okenních os v rytmu od východu 4-3. V přízemí je otvor ve třetí ose od východu druhotně zazděný. Vstup je ve střední ose, otvor má segmentový záklenek a je rámovaný šambránou s klenákem. Dveře v něm jsou dřevěné, dvoukřídlé se světlíkem, v horních dvou třetinách prosklenné. Okenní otvory jsou obdélné, okna v nich jsou v patře a krajních dvou východních osách dřevěná, dvoukřídlá, členěná na šest tabulek, zdvojená, v krajních třech osách od západu jsou nahrazena dřevěnými výkladci. Fasádu horizontálně člení mezipatrová římsa a korunní římsa. Okna jsou v přízemí rámována jednoduchými šambránami s klenáky, v patře jsou šambrány v nadokenní části trojúhelné a rámují rovněž obdélné parapetní pole. Západní nároží je zdobeno rustikovanou lizénou. Západní průčelí má čtyři okenní osy v rytmu os od severu 1-1-2 a je shodně členěno s fasádou severního průčelí. Jižní průčelí má rovněž čtyři okenní osy, v rytmu 1-2-1 a je shodně architektonizováno. Na jižní průčelí navazuje dvůr ohraničený vysokou zděnou zdí, v její západní stěně je vjezd se segmentovým obloukem. Poměrně složitou dispozici přízemí lze s určitou mírou zjednodušení označit za podélný dvoutrakt a příčný trojtrakt, východní příčný trakt a síň jsou sklenuté plackovými klenbami, západní příčný trakt je plochostropý. Patro v podstatě kopíruje dispozici přízemí, je cele plochostropé. Suterén je dvouúrovňový, v horní úrovni jsou čtyři valeně sklenuté prostory, ve spodní za sebou řazené tři. Půdorys spodní úrovně suterénu vybíhá severozápadním směrem mimo objekt.